Diari Més

Salut

Troben l'explicació dels efectes nocius d'alguns tractaments contra el càncer

Podria obrir una nova via per a la cerca de compostos més eficients i que generin menys efectes secundaris

Imatge d'arxiu d'una mamografia

El tractament que podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors espanyols ha fet una troballa que explicaria els efectes nocius que alguns tractaments contra el càncer tenen sobre el sistema nerviós, la qual cosa podria obrir una nova via per a la cerca de compostos més eficients i que generin menys efectes secundaris.

Els resultats de la investigació, realitzada per científics del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), apareixen publicats a la revista eLife.

Els «microtúbuls», uns filaments formats amb la proteïna tubulina, estan presents en totes les cèl·lules del cos humà; regulen la seva forma, funcionen com a carreteres per al transport en el seu interior i dirigeixen l'herència del material genètic durant la divisió, ha informat aquest dimarts el CSIC en una nota de premsa.

Aquestes característiques converteixen als «microtúbuls» en una diana per al tractament del càncer i el treball dels investigadors espanyols proposa una nova teoria sobre l'estructura dels extrems d'aquestes estructures cel·lulars.

«L'estructura dels microtúbuls és heterogènia, especialment en els seus extrems, i aquests extrems són claus, a més, en el funcionament dels filaments, sobretot com a maquinàries no estàtiques dins de les cèl·lules; per això el nostre objectiu era conèixer com són els extrems d'aquestes estructures sota diferents condicions», ha explicat Marian Oliva, investigadora del CSIC al Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas.

«A partir de l'estudi de diferents models de filaments, tant a través de tècniques estructurals d'alta i mitjana resolució com amb tècniques clàssiques de bioquímica, hem proposat un model molt més avançat que els anteriors; el nostre model pot explicar com proteïnes reguladores reconeixen específicament l'extrem i col·laboren perquè els microtúbuls funcionin correctament», ha explicat la científica.

Les conclusions de l'estudi, ha informat el CISC, aporten a més una nova visió sobre com actuen agents estabilitzadors de microtúbuls que s'usen en un ampli ventall de tractaments contra el càncer de mama, ovari o pulmó, entre altres.

Després de cicles successius de tractament, els pacients solen desenvolupar una neurotoxicidad perifèrica, que està íntimament relacionada amb la funció del microtúbul, han observat els investigadors, i han precisat que el 'paclitaxel', un dels medicaments més usats en el tractament del càncer, i uns altres estabilizantes amplifiquen un senyal que només es produeix en una regió minúscula de l'extrem del microtúbul.

Aquest senyal s'estén a tot el filament, la qual cosa dificultaria el moviment dels transportadors que es mouen per aquestes carreteres moleculars, alterant les connexions nervioses, la qual cosa es tradueix en molèsties o formiguejos a les cames i les mans dels pacients, ha detallat l'experta del CSIC.

«Ara ens centrarem en buscar nous medicaments que tinguin el mateix efecte estabilitzador però que no afectin els senyals intrínsecs d'aquests filaments», ha afegit la científica.

Segons els investigadors, conèixer detalladament com són els microtúbuls i la relació que existeix entre la seva estructura i les funcions que exerceixen és «clau» per a desenvolupar nous compostos més eficaços, precisos i segurs en el tractament del càncer.

tracking