Diari Més

Habitatge

Les immobiliàries demanen ajudes públiques si no poden desnonar inquilins

«No pots dir que amb el meu bé privat he de mantenir a algú que no em paga. És demencial», ha el conseller delegat de Colliers Internacional

Imatge de diversos habitatges a Tarragona

La CUP proposa destinar 4 milions d'euros per a habitatge de lloguer social a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grans propietaris d'habitatge han acollit amb indignació l'anunci del Govern que prendrà mesures per a evitar els desnonaments per impagament de lloguer en les zones tensionades, i han opinat que, si no poden fer fora als inquilins que no els paguen, haurien de rebre ajudes públiques.

«Si algú no em paga el lloguer, l'haig de fer fora i, si el Govern no vol que el faci fora, que em pagui la renda el Govern, però no pots dir que amb el meu bé privat he de mantenir a algú que no em paga. És demencial», ha dit a Efe el conseller delegat de la consultora immobiliària Colliers Internacional, Mikel Echavarren.

Al seu judici, l'anunci de l'Executiu és un «gran error que només s'explica perquè aquest tipus de mesures donen vots i no li costen al Govern ni un euro dels pressupostos», ja que el seu efecte negatiu farà que es redueixi l'oferta, «just el contrari del que necessita el mercat» de l'habitatge.

Des del sector recorden que per als inversors l'habitatge en lloguer és un «mercat gairebé refugi», perquè és un negoci a molt llarg termini, amb rendibilitats molt baixes, basat en el fet que és un mercat molt segur (tothom necessita un lloc on viure i l'accés a un habitatge és difícil).

Els experts pronostiquen que, en la mesura en la qual estan percebent incertesa, les inversions d'asseguradores i particulars a llarg termini es retiraran.

Altres fonts del mercat asseguren a Efe que hi ha empreses immobiliàries que ja prenen mesures per a evitar desnonaments en casos de famílies en situació de vulnerabilitat, com a baixos ingressos amb menors, persones malaltes o gent gran.

En aquests casos, els grans propietaris d'habitatge pacten lloguers socials per sota de mercat o un altre tipus d'ajudes «amb escàs suport del sector públic», es queixen, per la qual cosa subratllen que serien «benvingudes les ajudes per a evitar desnonaments de col·lectius vulnerables, sempre que no suposin una okupació il·legal».

Alguns analistes, no obstant, creuen que l'anunci del Govern és de sentit comú, si del que es tracta és de protegir als sectors més vulnerables: «protegir als sectors més vulnerables no només havia de tenir en compte als hipotecats, també als inquilins», ha explicat a Efe el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font.

Aquest expert argumenta que, encara que els llançament acumulen diversos anys de tendència a la baixa, una vegada superada la crisi, els ciutadans que viuen de lloguer i que travessen problemes econòmics continuen augmentant.

El desitjable, segons Font, seria que aquests tinguessin la possibilitat de ser reallotjats en habitatges socials i assequibles de lloguer, per la qual cosa ha advocat per plans d'aquest tipus a llarg termini, enfront dels «pedaços pal·liatius conjunturals que generen incertesa».

Des de Alquiler Seguro, el seu conseller delegat, Antonio Carroza, ha cridat a l'Executiu a combatre la causa dels desnonaments generant ocupació i oportunitats, i ha incidit en què «qui ha de fer política social és l'administració, no els particulars».

«Abordar el problema del lloguer evitant els desnonaments és com intentar baixar la febre fent una sagnia, l'única cosa que aconsegueixes és que el pacient acabi fred, però fred de mort», ha comparat en declaracions a Efe.

Ha criticat també que l'Executiu dirigeixi aquesta mesura a les «zones tensionades», i no a les «zones deprimides», i s'ha preguntat quin sentit té aplicar-la en zones com el madrileny barri de Salamanca.

Després d'apuntar que els grans propietaris d'habitatge com a molt representen a un 4% dels propietaris de residencial en lloguer, ha defensat que a més no tots ells són «fons voltors», sinó que també hi ha empreses patrimonialistes que presten un servei a la societat.

«El que aconseguiran és als grans inversors que estaven pensant en entrar a Espanya no entrin, que els que ara hi són se'n vulguin anar i, sobretot espantar al petit estalviador, que és el propietari arrendador i que retirarà els seus pisos del mercat, amb el consegüent augment de preus», ha pronosticat.

tracking