Diari Més

Pugen a 17 els morts i a 600 els contagis per coronavirus a Espanya

Hi ha 3 focus importants: La Rioja, Madrid i País Basc

Agents de la Guàrdia Civil a la localitat de haro on han notificat l'aillament als veins.

Pugen a 14 els morts i a 600 els contagis per coronavirus a EspanyaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de casos de contagi percoronavirusa Espanya s'ha elevat aquest diumenge fins als 600 positius i 17 morts, amb tres focus principals localitzats en tres comunitats autònomes: La Rioja, Madrid i País Basc.

Malgrat l'increment diari dels casos en un 20%, la situació no està «descontrolada ni moltíssim menys», ja que els principals focus es tracten de casos coneguts «previs» i localitzats en aquestes zones, ha aclarit aquest diumenge el director del Centre de Coordinació deAlertasi Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Aquests tres focus concentren el 60% dels casos decoronavirusa Espanya. En el cas de La Rioja està localitzat en el municipi d'Haro, «un focus delimitat en un grup ben identificat», ha explicat Fernando Simón.

Aquest diumenge, la Guàrdia Civil s'ha desplaçat fins a aquesta localitat de La Rioja per a notificar l'aïllament als veïns que van acudir fa dues setmanes a un funeral a Vitòria i que han estat posats en vigilància activa. El segon focus està a Madrid, concretament en la localitat deValdemoro, «on la majoria s'associen al cas dels centres de majors», ha dit Simón. Es tracta d'un «un grup de població fràgil que està molt ben identificat i permet associar bé els casos que van apareixent», ha agregat el portaveu. Respecte al brot declarat en el municipi madrileny de Torrejón d'Ardoz, Simón ha especificat que «no sembla ser un focus actiu i important, la qual cosa no vol dir que no calgui prendre-ho amb cura».

Respecte al País Basc, el focus per a Simón no està relacionat tant amb el nombre de casos «sinó pel fet que hi ha hagut brots relacionats a professionals sanitaris i ha generat un estrès afegit als professionals». «Òbviament -ha reconegut- en aquests punts hi ha una pressió sobre els serveis hospitalaris que s'està aconseguint mantenir, la qual cosa no lleva perquè els metges als hospitals amb més casos no puguin tenir una percepció d'una situació real. Aquests hospitals s'estan reforçant per a poder portar això, però el sistema és sòlid».

14 morts, 8 només a Madrid

La Comunitat de Madrid continua sent la més afectada en nombre de casos decoronavirus, amb 202 contagiats i vuit morts, seguida del País Basc (102 casos i 2 morts) i La Rioja (55 casos). Els tres últims morts de Madrid corresponen a tres homes d'avançada edat i amb patologies prèvies: un home de 77 anys que romania ingressat en l'UCI de l'Hospital de Torrejón; un altre de 88 anys que ha mort a l'Hospital del Sud-est; i un altre de 73 anys que ha mort en la Fundació Jiménez Díaz.

Fase de contenció

Per part seva, el ministre de Sanitat, SalvadorIlla, ha assegurat que «Espanya continua en fase de contenció» de la malaltia i ha subratllat que l'augment de casos diaris és «l'esperat». Illaha reconegut que a Espanya «hi ha un increment de casos» però ha continuat centrant el focus de les activitats «en la contenció», amb tres zones concretes en les quals estan «centrant els esforços»: la Comunitat de Madrid, el País Basc i La Rioja.

«Continuem estant en fase de contenció, amb un seguiment diari de com evoluciona la situació per a anar adaptant les mesures. L'activació de mesures excepcionals requereix una anàlisi qualitativa que fem diàriament», ha manifestat.

tracking