Diari Més

Societat

El Govern impulsa un pla de mesures contra l'assetjament sexual en el transport públic

Es farà una enquesta a usuàries i no usuàries per conèixer la magnitud del problema

Una altra de les accions és una línia d'ajuts per impulsar empreses de base tecnològica que hagin estat fundades i liderades per dones.

El Govern impulsa un pla de mesures contra l'assetjament sexual en el transport públicPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està elaborant un Pla contra l'assetjament sexual al transport públic a través d'un conveni signat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Institut Català de les Dones (ICD) i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona. A través d'aquest es farà una anàlisi de la situació del transport públic des de la perspectiva de gènere per definir un conjunt d'accions contra la violència masclista i l'assetjament sexual als transports. En primer lloc es farà una enquesta a dones usuàries i no usuàries per conèixer la magnitud del problema, així com un estudi de les tipologies de solucions aplicades arreu del món i l'anàlisi de la seva efectivitat. També es farà una llista de solucions recomanades.
L'ATM ha incorporat una anàlisi específica de la perspectiva de gènere i el seguiment sobre l'execució de les mesures del pla contra l'assetjament al transport públic en la nova redacció del Pla Director de Mobilitat. A més, Territori s'ha compromès a dur a terme aquestes actuacions en els plans directors de mobilitat que es redactin en altres àmbits territorials.

En un dia feiner es produeixen 19 milions de desplaçaments a l'àmbit de l'ATM de Barcelona, un 60,45% dels quals són de dones. D'altra banda, les dones fan més ús del transport públic a l'hora punta del matí (de 8h a 9h), a l'hora punta del migdia (entre les 11h i les 13h) i inicien abans els desplaçament a l'hora punta de la tarda, a partir de les 17 hores.

Ajuts per a empreses tecnològiques liderades per dones

Una altra de les accions anunciades pel Govern en el marc del Dia Internacional de la Dona és una línia d'ajuts per valor de 500.000 euros dedicats a impulsar empreses de base tecnològica que hagin estat fundades i liderades per dones. Així ho ha anunciat el conseller de Polítiques Digital, Jordi Puigneró, durant la jornada 'Dona TIC'. Puigneró ha afirmat que les dones han trencat barreres en molts àmbits en els darrers cent anys però ha afegit: «Malgrat això, si les dones queden fora avui del sector TIC, poden quedar fora del futur, ja que avui el sector tecnològic és un sector d'oportunitats».

La línia d'ajuts forma part del nou Pla Dona Tic, que el Govern preveu aprovar en les properes setmanes «amb la voluntat d'augmentar la presència i el lideratge de les dones en l'àmbit digital». El pla s'estructura en els següents eixos: inspirar i fer les TIC atractives per a les nenes; apoderar i promoure l'accés de les dones a les TIC i fomentar-ne l'emprenedoria; i canviar la ràtio actual de dones en l'àmbit tecnològic.

Per dur-lo a terme es faran accions destinades a despertar i inspirar vocacions tecnològiques i l'esperit emprenedor des de petites i es crearà un observatori de dades que posi de relleu l'estat actual i l'avenç progressiu de la participació de la dona en el sector TIC.

tracking