Diari Més

Salut

Cinc centres d'investigació catalans reben fons de la UE per a projectes sobre el coronavirus

Tindran gairebé dos milions d'euros per estudiar el virus i el seu impacte

Imatge del laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus.

Imatge del laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc centres d'investigació catalans han estat seleccionats per participar en projectes finançats per la Comissió Europea per avançar en els coneixements sobre el coronavirus i el seu impacte sobre les persones infectades. Tindran gairebé 2 MEUR. Es tracta de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, la Universitat de Barcelona, el Supercomputing Center de Barcelona, l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i BCN Peptides. També n'han rebut tres centres més de l'Estat. En total són 2,4 milions per sis projectes.
El projecte CONVAT, liderat per l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, busca posar en marxa una plataforma de diagnòstic ràpid i monitorització de coronavirus a nivell global. En aquest programa també hi participa la UB. El seu objectiu és oferir un nou dispositiu basat en nanotecnologia biosensora òptima que permeti detectar el virus en un breu termini de temps, d'uns 30 minuts, directament a partir de la mostra del pacient i sense fer anàlisis en laboratoris clínics.

També es podria utilitzar per a l'anàlisi de diferents tipus de coronavirus en animals reservoris, de forma que es pugui monitoritzar i vigilar una possible evolució d'aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans. L'institut rebrà 840.843 euros de subvenció, i la UB, 400.152.

Per la seva part, el Barcelona Supercomputing Center participa en el projecte EXSCALATE4CoV, que té com a objectiu utilitzar la computació d'altes prestacions per potenciar el disseny intel·ligent de fàrmacs. El disseny avançat de medicaments assistit per computadora, combinat amb l'examen bioquímic i fenotípic, pot reduir considerablement els temps necessaris per a la creació de fàrmacs. Treballen amb una ajuda de 232.375 euros.

L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona rebrà 197.500 euros, i BCN Peptides, 318.750.

tracking