Diari Més

L'epidèmia del coronavirus

Tres nens entre els 193 casos confirmats de coronavirus a l'Estat

Sanitat eleva els casos totals a 193

Dues dones amb mascaretes caminant pel centre de Barcelona

Dues persones que van estar en contacte amb un alemany contagiat pel coronavirus són els dos nous casos a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha elevat a 193 els casos de coronavirus a Espanya, entre ells, tres nens, dos a Castella-la Manxa i un de la Comunitat de Madrid, si bé no considera «necessari» tancar els col·legis on estudien aquests menors.

Ho ha manifestat aquest dimecres el director del Centre de Coordinació d'Alertes i d'Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, després de la reunió diària del Comitè de Seguiment i Avaluació del Coronavirus, que ha presidit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després que ahir es confirmés el primer mort a Espanya.

A primera hora d'aquesta tarda, Simón ha detallat que són 193 els casos positius per coronavirus: 70 a Madrid, 21 més que ahir; 19 es localitzen a la Comunitat Valenciana, 15 a Catalunya, 17 País Basc, 13 a Andalusia, 10 a Cantàbria, 11 a Castella i Lleó, 12 a Castella-la Manxa, 7 a Canàries, 6 a Extremadura, 5 a Balears, 3 a La Rioja, 3 a Navarra i dos a Astúries.

No obstant això, les xifres continuen augmentant i podrien superar els 200 casos, ja que el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha comunicat que són 24 els pacients afectats pel COVID-19 en aquesta comunitat, 9 més que les dades del Ministeri.

Al País Basc, la consellera basca de Salut, Nekane Murga, ha explicat davant els periodistes que es plantegen mesures de prevenció diferents a les actuals, encara que el nombre de persones aïllades són ja 250 (ahir eren 211), que romanen a les seves cases sota seguiment, un centenar d'ells sanitaris.

La consellera ha assegurat que malgrat això l'atenció «de qualitat» està garantida en recórrer-se a tots els recursos de la xarxa sanitària i en anul·lar-se algunes proves i consultes no urgents i «demorables».

Per part seva, la Comunitat Valenciana va confirmar ahir la mort d'un pacient amb coronavirus el passat 13 de febrer a València, un cas que s'ha conegut ara després d'una recerca retrospectiva i, segons Simón, es tracta d'un cas importat d'Àsia que en principi no ha contagiat a cap dels seus contactes.

Aquest expert ha dit que no es prohibeix fer necropsies «però no a cada quadre de pneumònia» i ha agregat que no té informació que es vagin a analitzar mostres d'altres pacients amb pneumònia d'origen desconegut que hagin mort.

Del total de casos confirmats hi ha 14 dels quals no es coneix l'origen del contagi perquè no han estat en contacte amb altres afectats ni tampoc han viatjat a zones de risc, i es localitzen 6 en la Comunitat de Madrid, 3 a Andalusia, un a País Basc i la resta estan sense identificar, ha dit Simón.

Encara que l'increment de casos respecte a ahir no és important, Simón ha advertit que cal anar amb compte perquè «la distribució no és homogènia», ja que la major part dels nous casos es concentren a Madrid, la qual cosa no vol dir que hagi augmentat el risc de transmissió.

Set d'ells segueixen en l'UCI i 14 són professionals sanitaris, un més que ahir, de tres comunitats autònomes (Andalusia, País Basc i Comunitat de Madrid), als quals se'ls està aplicant un protocol específic.

Simón ha dit que ja s'estan implementant mesures en algunes comunitats, especialment en les quals es concentren la majoria dels casos dels quals no es coneix l'origen com Madrid, País Basc i Andalusia, per a millorar la sensibilitat i progressivament s'incrementaran les mesures d'informació i comunicació dirigides a tota la població i, especialment, als grups de risc.

Quant a mesures com el tancament de col·legis o de fronteres i la prohibició d'actes massius, Simón ha dit que cal ser molt acurats i valorar molt la seva posada en pràctica.

En aquest sentit, s'ha referit a actes religiosos com el besapié del Crist de Medinacelli i ha avançat que li consta que les Comunitat de Madrid està en negociació amb les autoritats religioses responsable per a decidir les mesures a adoptar.

No obstant això, ha considerat que per les seves característiques caldria valorar, almenys, si pot entrar en conflicte amb les mesures d'higiene respiratòria «fonamentals» per a evitar la propagació del virus.

Preguntat si Espanya es planteja adoptar una mesura similar a França que ha decidit requisar les màscares per a garantir l'accés prioritari als professionals sanitaris i als malalts, ha dit que a Espanya s'està negociant amb els proveïdors i «en principi no ens han dit que anem a tenir problemes de desproveïment».

tracking