Diari Més

Consum

El Parlament aprova la llei que obliga els restaurants a facilitar que el client s'endugui el menjar restant

La iniciativa del PSC-Units ha estat validada per unanimitat

La normativa també indica que les restes no menjables s'aprofitin per a altres usos, com els industrials o l'obtenció de compost o de biogàs.

El Parlament aprova la llei que obliga els restaurants a facilitar que el client s'endugui el menjar restantPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat la proposició de llei sobre el malbaratament alimentari que, entre d'altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s'acabi. La norma impulsada pel PSC-Units ha estat aprovada per unanimitat, malgrat que els grups hi havien presentat esmenes. La llei també insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima i estableix que les entitats socials que distribueixen aliments els han de conservar en condicions òptimes. La normativa també indica que les restes no menjables s'aprofitin per a altres usos, com els industrials o l'obtenció de compost o de biogàs, i inclou les bases d'una regulació sobre l'espigolament.
El relator de la llei i diputat del PSC-Units, Raúl Moreno, ha reivindicat que es tracta d'una «llei pionera a Espanya i la primera llei europea que implica tots els agents de la cadena alimentària». En la seva intervenció al ple del Parlament, també ha recordat que avui la iniciativa del seu partit arriba «al final d'un llarg camí»tenint en compte que el tràmit parlamentari va començar fa 5 anys i que la llei va decaure en acabar la passada legislatura sense que s'hagués pogut aprovar.

Moreno ha destacat que els envasos dels restaurants hauran de ser «biodegradables i reutilitzables»i «sense cost afegit»per al client. Es tracta, segons el diputat socialista, «d'acabar amb la vergonya dels clients d'emportar-se el menjar que no s'ha acabat». Tot i així ha defensat que «no és la llei dels tuppers»perquè va més enllà i reduir-la a aquesta mesura «no és l'esperit de la llei».

El diputat del PSC ha remarcat que la llei inclou un règim sancionador, a diferència de la que van presentar inicialment els socialistes el 2016, i ha afegit que el seu grup no volia que fos una llei de bones voluntats però tampoc que compliqui la necessitat de col·laboració.

Segons recull la proposició de llei, les empreses de la cadena alimentària –llevat de les microempreses– i les entitats esmentades hauran de disposar d'un pla de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentaris, i el Govern, en col·laboració amb el Consell Català de l'Alimentació, haurà d'elaborar un pla estratègic en el mateix sentit i trametre'l al Parlament perquè s'hi pronunciï.

La diputada de Cs Carmen de Rivera ha qualificat la llei de «pas novedós i important»però ha afegit que a la nova norma li falten «mitjans tècnics i econòmics» i ha augurat que pot tenir «poca efectivitat real». Segons la diputada de Cs, el desenvolupament reglamentari de la llei serà «clau»per determinar «si té efectivitat real o es queda en paper mullat». Així mateix, també ha posat en dubte la seva aplicació legal.

Per al diputat de la CUP Vidal Aragonés, la llei es un avenç perquè fins ara la normativa era inexistent però també ha remarcat que té insuficiències i que, per això, ha arribat al debat final amb 33 esmenes de la CUP. «La llei ens posa davant un mirall del que ve a significar el sistema capitalista», ha conclòs el diputat cupaire.

La republicana Montserrat Fornells ha assegurat que la lluita contra el malbaratament alimentari «ha de ser una lluita de tot el país»i ha celebrat que la normativa «ajudarà a assolir els objectius de desenvolupament sostenible i malbaratament zero». La diputada d'ERC també ha tingut paraules de record per a l'exconsellera d'Agricultura Meritxell Serret, «que va fer molta feina contra el malbaratament», ha dit.

Per part de JxCat, Josep Maria Forné ha lloat el consens que ha suscitat la llei i n'ha subratllat que «posa remei»al malbaratament, que ha qualificat d'«irracionalitat que cal corregir». «El malbaratament no és només una contradicció econòmica, és també una contradicció mediambiental», ha advertit.

La diputada de CatECP Conchi Abellán ha recordat que la llei va començar «centrada en la donació d'aliments condicionada per la situació de crisi»i que va evolucionar fins a l'articulat actual. No obstant això, ha celebrat que sigui «útil»per frenar el balafiament i

destacat que la iniciativa «ha de contribuir a reduir i prevenir el malbaratament alimentari, el repte del canvi climàtic i a una major redistribució dels aliments».

El popular Santi Rodríguez ha coincidit a veure com a necessària la llei presentada pels socialistes, però ha advertit el Govern que haurà d'aprovar el reglament que la desplega plenament. «Si agrupéssim el conjunt d'aliments que es llencen sota un mateix país, seria el tercer emissor de CO2, per darrere de la Xina i dels Estats Units», ha indicat el diputat del PPC.

tracking