x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
22.95 º
11.124 Km/h
Societat

El Govern modifica el Codi civil per fomentar l'ús de la mediació en conflictes familiars

Els jutges podran forçar una sessió per evitar que les separacions i la custòdia dels fills acabin en judici

Actualitzada 03/03/2020 a les 15:48

El Consell Executiu ha aprovat el Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomentarà l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment amb menors implicats. Amb aquesta llei, els jutges podran decidir si obliguen les parts a participar en una sessió obligatòria per conèixer els avantatges de resoldre els conflictes a través d’una mediació, en lloc de continuar per la via judicial. La sessió també serà obligatòria si les parts ho haguessin pactat amb caràcter previ al conflicte. Entre els conflictes familiars, s’hi compten tots els assumptes sobre custòdia i tutela dels fills, divorcis, separacions i pàtria potestat.
 
L’objectiu de la nova llei és donar a conèixer la mediació entre la ciutadania, l’advocacia i els jutjats per promoure-la com a via alternativa a la resolució judicial de conflictes, i com una fórmula menys traumàtica i més ràpida que les sentències. El Departament de Justícia calcula que, amb aquesta norma, les sessions informatives de mediació es multiplicaran per tres.

El 2019, el Centre de Mediació de Catalunya, organisme adscrit al Departament de Justícia, va rebre 1.358 derivacions judicials relacionades amb casos de l’àmbit de la família. Segons l’Idescat, l’any 2018 hi va haver a Catalunya 17.705 divorcis i separacions. Un de cada quatre casos va acabar amb una sentència judicial. Són 4.250 casos que s’haurien pogut resoldre a través d’una mediació.

Per la via judicial, el procés per resoldre un cas de l’àmbit de la família es pot arribar a allargar fins a 2 anys -depenent de la congestió del jutjat- i s’ha de fer front als honoraris d’advocats i procuradors. En canvi, la mediació pot escurçar aquest procés i resoldre’l en un termini que se situa a l’entorn dels dos mesos, amb un màxim de sis sessions. Cada sessió costa 40 euros per persona implicada. L’Administració de justícia també facilita mediadors d’ofici gratuïts en els casos en què es justifiqui la falta de recursos econòmics. Resoldre un conflicte mitjançant la mediació és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat.

Segons dades de la Unió Europea, menys d’un 1% dels conflictes civils i mercantils es resolen per aquesta via. A Catalunya, un 60% de les persones que reben una sessió informativa sobre la mediació acaben sol·licitant aquest procediment. Quasi la meitat de mediacions acaben amb un acord entre les parts implicades. Per incrementar aquestes xifres, el projecte de llei obliga els professionals col·legiats a informar els seus clients de la conveniència de gestionar i resoldre els conflictes que els afectin per mitjà d'acords extrajudicials.
Temes relacionats
Comenta el contingut : El Govern modifica el Codi civil per fomentar l'ús de la mediació en conflictes familiars
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes