Diari Més

Societat

El govern espanyol aprova la llei del «només el sí és sí» que elimina la distinció entre abús i agressió sexual

La nova legislació posa al centre el consentiment i inclou nous delictes al Codi Penal

Imatge de la manifestació a Tarragona el passat 8 de març del 2018 pel Dia Internacional de la Dona.

La vaga del 8M aspira paralitzar Catalunya per visibilitzar les donesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol ha aprovat l'avantprojecte de llei de garantia integral de la llibertat sexual que garanteix que «només el sí és sí». La nova legislació posa en el centre el consentiment i elimina la distinció entre abús i agressió sexual -tot acte contra la llibertat sexual sense consentiment serà agressió-, i quan hi hagi penetració sense consentiment serà violació. La norma entén que no hi ha consentiment quan la víctima «no hagi manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs conforme a les circumstàncies concurrents, la seva voluntat expressa de participar en l'acte». La llei implica una reforma del Codi Penal, amb la simplificació dels tipus i la inclusió de nous delictes.
Inclou nous delictes com el matrimoni forçat, la mutilació genital, la transmissió voluntària de malalties sexuals o «l'assetjament ocasional». Amb l'aval del Consell de Ministres a la iniciativa del ministeri d'Igualtat, comença la tramitació parlamentària de la llei.

Les penes per al delicte d'agressió sexual passen a ser d'1 a 4 anys (fins ara eren d'1 a 5) i el de violació de 4 a 10 (fins ara era de 4 a 12). Amb un agreujant, l'agressió es penarà amb entre 2 i 6 anys i amb dos o més entre 4 i 7. En el cas de la violació, amb un agreujant tindrà penes d'entre 7 a 12 i amb dos o més entre 9 a 15.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat que les dones no hauran de «demostrar el sotmetiment»ni tindran la «cadena d'obstacles»que hi havia fins ara per demostrar que havien patit «violència i intimidació»perquè es considerés una agressió sexual, ja que el centre serà el consentiment.

Montero ha dit en roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, que és una «llei històrica»que respon les demandes del moviment feminista.

«Espanya serà un país més segur per a les dones», ha afirmat Montero, que ha assegurat que la nova legislació torna a situar l'Estat espanyol com a «referent»i «a la par»dels països més avançats en aquest àmbit. Montero ha agraït la lluita del moviment feminista: «És la seva llei». L'executiu dona llum verda a la llei la setmana del 8 de març, dia internacional de la dona.

Tensió entre ministeris

Fonts del ministeri d'Igualtat han lamentat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, hagin intentat aturar la llei amb qüestions tècniques. Les mateixes fonts han afirmat que malgrat aquest cop Igualtat hagi «guanyat la batalla», caldrà «batallar amb tot»quan vulguin fer alguna llei feminista i han afirmat que al ministre de Justícia «cal obligar-lo a fer avenços feministes».

Montero ha evitat contestar sobre aquestes tensions en roda de premsa i ha destacat que és una llei «molt robusta»que s'ha enriquit amb el debat amb altres ministeris «sense alterar allò substancial».

tracking