Diari Més

Successos

Els caces C-101 de l'Exèrcit de l'Aire han sofert ja 11 accidents des de 1984

El C-101 acabarà la seva vida útil entre el 2020 i el 2021

El caza C-101 en vuelo

Els caces C-101 de l'Exèrcit de l'Aire han sofert ja 11 accidents des de 1984Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El C-101, un dels models del qual ha sofert un accident aquest dijous en caure en la mar Mediterrània enfront de la costa de la Màniga, és des de fa gairebé 40 anys l'avió oficial d'entrenament de l'Exèrcit de l'Aire i acabarà la seva vida útil en 2020-2021. Aquest caça és usat habitualment pels pilots de la Patrulla Àguila i és amb el qual entrenen els alumnes de l'Acadèmia de l'Exèrcit de l'Aire.

El Ministeri de Defensa va convocar a principis de l'agost passat un concurs públic per a la compra d'un avió d'entrenament integrat per a l'Acadèmia General de l'Aire (AGA), de San Javier (Múrcia), amb un valor estimat de 225 milions d'euros.

Està construït totalment a Espanya per CASA i les seves bones característiques aerodinàmiques, fiabilitat, facilitat de maneig, sota cost d'operacions i completa instrumentació li converteixen en un avió molt adequat per al vol d'ensenyament i el vol acrobàtic.

Accidents del C-101 des de 1984

El primer accident amb aquesta mena d'avions va ser el 13 de juny de 1984. El C-101 de l'Exèrcit de l'Aire es va estavellar prop del pantà de laSotonera. Van morir els seus dos ocupants, un capità i un tinent.

Una mica més d'un mes després, el 16 d'agost de 1984, es va estavellar un altre avió de la mateixa classe en les proximitats del Port de Pallers, a la província de Lleó. En l'accident van morir els seus dos ocupants, un capità i un capellà major de l'Exèrcit de l'Aire.

El 10 de maig de 1991, dos avions militars C-101, pertanyents a la base aèria deMatacán, a Salamanca, van xocar quan sobrevolaven la localitat deEndrinalde la Serra, en la Serra de França, a Salamanca. Va morir un alferes de l'Exèrcit de l'Aire.

Van passar dos anys més abans que ocorregués un nou accident, aquesta vegada a Conca. El 15 d'octubre de 1993, un C-101 es va precipitar a terra durant una pràctica de vol, en un paratge de la localitat d'Honrubia. Un capità de l'Exèrcit de l'Aire i un altre de les forces aèries canadenques van resultar ferits greus.

L'any 1995 va ser el pitjor quant a accidents d'aquesta mena d'avions. El 12 de gener de 1995, dos avions C-101 del Grup Escola de la Base Aèria deMatacánvan col·lidir en l'aire quan realitzaven un vol d'entrenament sobrePiedrahita, Ávila. Els pilots es van llançar prèviament en paracaigudes i un d'ells va resultar ferit.

Dos mesos després, el 13 de març de 1995, un avió d'instrucció es va estavellar en les proximitats de les pistes que comparteixen l'aeroport i la base militar de Manises, a València. Va morir un capità de l'Exèrcit de l'Aire.

L'últim accident amb C-101 de 1993 va tenir lloc el 3 d'octubre de 1995. Un C-101 va caure a la mar Menor, a Múrcia, mentre realitzava un vol d'instrucció, en el qual van morir un capità i un alferes de l'Exèrcit de l'Aire.

Van passar deu anys fins que es va donar un altre accident amb aquests avions. El 2 de setembre de 2005 van morir tres persones en estavellar-se un avió el Baeza, Jaén: el pilot, un capità de l'Exèrcit de l'Aire i una dona amb la seva filla de vuit mesos, que es trobaven en l'habitatge contra la qual es va estavellar l'avió.

El 26 d'abril de 2012, dos militars van morir en estavellar-se l'avió C-101 que pilotaven en la rodalia de la presó d'Alcalá-Meco (Madrid). L'últim accident va tenir lloc el 26 d'agost de 2019. Realitzava un vol d'instrucció quan es va estavellar en la mar enfront de la Màniga, a la Regió de Múrcia, causant la mort de l'únic tripulant de l'aeronau, el pilot Francisco Marín Núñez.

tracking