Diari Més

Sanitat

El consum de tabac cau més de la meitat des de l'aplicació de la Llei Antitabac

Segons dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, organisme dependent del Ministeri d'Hisenda, la venda de cigarrets a Espanya ha disminuït més un 51,6% des de l'any 2005

Un 23% dels espanyols fuma diariament

El consum de tabac cau més de la meitat des de l'aplicació de la Llei AntitabacEP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catorze anys han passat des que la Llei Antitabac entrés en vigor a Espanya i nou de l'última modificació, però tot apunta al fet que arriben noves mesures per a regular, encara més, un hàbit que diàriament practica entorn d'un 23% dels espanyols. El ministre de Sanitat, SalvadorIlla, es va reunir el passat dia 20 amb representants d'onze entitats, com el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Fumadores.org, Fundació Més que Idees, l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC)o societats científiques de Cardiologia, Pneumologia o Oncologia Mèdica i compareixerà aquest dijous en el Congrés per a anunciar un enduriment de la legislació.

Encara que sembla que l'efecte dissuasiu d'aquesta normativa i els fumadors estan disminuint a Espanya, les dades que manegen en el Comissionat per al Mercat de Tabacs (CMT), organisme dependent del Ministeri d'Hisenda, apunten el contrari: a Espanya es consumeixen un 60% menys de cigarrets que en 2006, any en què va entrar en vigor la Llei, la mesura de la qual més important va ser la prohibició de fumar en llocs en els quals fins a aquesta data estava permès, com els llocs de treball (tant públics com privats) o els centres culturals i que en 2011 es va ampliar a qualsevol tipus espai d'ús col·lectiu, local obert al públic, com a bars, restaurants i discoteques.

Si bé s'ha apreciat un repunt en la venda aquest últim 2019 -d'un 0,53%-, des de la CMT apunten que aquest creixement es deu al descens dels nivells de contraban, evidenciant que els consumidors han tornat a comprar el tabac en estancs en comptes de fer-lo en el mercat negre. “Aquesta volta a la legalitat no ha estat perquè es fuma més, sinó perquè molts fumadors han tornat a tenir treball i ja no dubten a comprar el seu tabac en l'estanc. expliquen.

D'altra banda, les vendes en volum de paquets de cigarrets entre els anys 2005 i 2019 han descendit un 51,61% a Espanya. El major descens en vendes s'ha produït a Andalusia (-57,15%), Illes Balears (- 55,85%) i País Basc (-53,73%). Els segueixen Comunitat Valenciana (-52,9%), Catalunya (-51,9%) i Extremadura (-50,1%), encara que en totes les comunitats la caiguda es troba per sobre del 40%.

tracking