Diari Més

La millora de l'espai públic i l'emergència climàtica centren els projectes d'inversió a Barcelona proposats pels veïns

Els ciutadans plantegen 640 actuacions durant el primer mes per decidir on es destinen 75 MEUR durant aquest mandat

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, atenent els mitjans de comunicació

La millora de l'espai públic i l'emergència climàtica centren els projectes d'inversió a Barcelona proposats pels veïnsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Barcelona han proposat 640 projectes d'inversió per als barris durant el primer mes del procés dels pressupostos participatius. La millora de l'espai públic (dret a la ciutat), com són accessos a les instal·lacions, equipaments de barri, superilles o zones d'estada, és l'eix que més propostes ha rebut, amb un total de 255, També se n'han plantejat moltes, 195, relacionades amb l'actual context d'emergència climàtica. Sant Martí, amb 125 propostes, i Sants-Montjuïc, amb 78, són els districtes on més se n'han presentat. Els barcelonins decideixen per primera vegada de forma directa en quins projectes es destinaran el 5% de les inversions ordinàries municipals, un total de 75 milions d'euros, durant aquest mandat.
El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, destaca que les propostes rebudes des que el 3 de febrer es va obrir aquesta fase del procés expressen la «preocupació generalitzable» dels ciutadans per temes que tenen a veure amb l'espai públic, la contaminació i la salut. Serra recalca que, amb aquest procés, «no només es demana als ciutadans que facin propostes i participin en debats», sinó que els veïns «també poden decidir directament quins projectes d'inversió es tiraran endavant».

Els ciutadans poden presentar les seves propostes pels propers quatre anys a la ciutat fins el 27 de març i després es valoraran tècnicament. Del 20 d'abril al 7 de juny, hi ha previstes les fases de suport, concreció i votació dels projectes. Totes les persones empadronades a la ciutat de més de 14 anys poden participar en les fases de priorització i votació dels projectes, un cens que vol afavorir la participació dels joves en la presa de decisions a la ciutat.

En la participació del Programa d'Actuació Municipal (PAM) i els Programes d'Actuació dels Districtes (PAD), on s'emmarca el procés dels pressupostos, s'han fet un centenar de trobades presencials en què han participat prop de 2.000 persones. S'han instal·lat 110 punts mòbils d'informació i participació als barris, que han contactat amb unes 5.500 persones. El web decidim.barcelona, plataforma de referència per als pressupostos participatius, ha sumat prop de 2.000 nous usuaris i ara en té uns 38.000.

L'objectiu dels pressupostos participatius és que els ciutadans decideixin les inversions als barris en àmbits com la millora d'equipaments ja existents -per exemple, centres cívics, casals de barri, centres educatius, biblioteques, ludoteques o instal·lacions esportives-; nous equipaments de dimensions reduïdes -com pistes esportives, punts verds o espais de joc infantils-; millores a l'espai públic; infraestructures i mobiliari urbà, o aplicacions tecnològiques.

tracking