Diari Més

L'epidèmia del coronavirus

Serveixen les mascaretes per a protegir-se del coronavirus?

Les autoritats sanitàries diuen que el seu ús és irracional, però s'estan esgotant

Passatgers d'un avió a un aeroport i que duen màscares.

Serveixen les mascaretes per a protegir-se del coronavirus?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les màscares s'han esgotat en moltes farmàcies, sobretot arran de l'arribada del coronavirus a l'Estat Molts creuen que així estaran més protegits enfront del virus, però realment es pot evitar el contagi usant-les?

Les màscares no són infal·libles per si soles davant dels virus, perquè no aïllen completament a la persona del contacte amb l'exterior, si bé algunes poden ser molt efectives davant del coronavirus.

Les autoritats sanitàries insisteixen que l'ús d'aquest material mèdic és «irracional», «innecessari» i fins i tot irresponsable pel desproveïment que està provocant, encara que molts ciutadans es resisteixen a acceptar aquestes recomanacions i les posen en dubte.

«Si diuen que les màscares no serveixen per a protegir-se del coronavirus, i només les haurien d'usar les persones infectades per a no contaminar a unes altres, per què la porta posada Bruce Aylward, responsable de l'OMS a Wuhan, per a informar sobre l'evolució de la malaltia?», es pregunta un analista i presentador espanyol a Twitter.

El cap de la missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Xina portava posada la típica màscara de paper durant una roda de premsa en sobre el COVID-19 a Pequín dilluns passat, i això malgrat que la institució només recomana el seu ús de manera profilàctica quan s'està malalt o de manera preventiva al costat d'altres mesures d'higiene.

«Les persones que no presenten símptomes respiratoris no necessiten usar màscares perquè no s'ha demostrat que protegeixin a les persones que no estan malaltes. No obstant això, és possible que s'utilitzin en alguns països on s'ha instal·lat aquest costum», aconsella l'OMS.

QUINA ÉS LA SEVA EFECTIVITAT?

Encara que cap mena de màscara representa una barrera totalment infranquejable per a les infeccions, algunes ofereixen més protecció que unes altres, explica a Efe la vicepresidenta del Col·legi de Metges de Madrid, Betlem Padilla.

D'una banda, estan les que s'usen habitualment en quiròfan: són les que apareixen en la majoria de les fotos de països afectats pel coronavirus i estan fetes d'un paper fi, un material que a penes filtra l'aire i pot ser traspassat fàcilment per les partícules portadores dels virus.

El seu objectiu és evitar la transmissió d'agents infecciosos per part de la persona que les porta. De fet, estan dissenyades de dins cap a fora per a evitar la disseminació de microorganismes presents en la boca, nas o gola.

Les màscares quirúrgiques protegeixen així al pacient que està sent intervingut, encara que també són útils per al cirurgià davant de possibles esquitxades de fluids o sang per part del malalt que està sent operat.

Però hi ha altres màscares més professionals, amb filtre de partícules, que podrien ser eficaces enfront del coronavirus.

Al contrari que les quirúrgiques, estan dissenyades de fora cap a dintre per a protegir a qui les porta davant de la inhalació de contaminants ambientals.

«Estan recomanades per al personal sanitari, en contacte amb pacients de greus malalties com la tuberculosi», apunta Padilla.

Existeixen dos tipus de màscares de protecció individual, com explica María Luisa Hermosa, del Col·legi de Farmacèutics de Sevilla: les «autofiltrants per a partícules o aerosols», que poden portar vàlvules amb filtre i tenen diversos índexs de protecció (FFP1, FFP2 o FFP3, segons la normativa europea); i les indicades per a gasos i vapors.

L'OMS recomana l'ús de màscares amb un nivell de filtrat d'almenys FFP2 (o N95, segons la normativa nord-americana) per a procediments d'aïllament o amb possible generació d'aerosols infecciosos (tuberculosis, xarampió, varicel·la, SRES...).

Els seus respiradors tenen una eficiència de filtració d'almenys el 95% per a partícules de 0,3 micres de diàmetre, per la qual cosa serien eficaços enfront del nou coronavirus, que «es transmet principalment per les gotes respiratòries de més de 5 micres», segons el Ministeri de Sanitat.

QUAN HEM D'USAR MÀSCARES?

L'OMS aconsella utilitzar una màscara si es presenten símptomes respiratoris, tos o esternuts, si es creu que s'ha contret el COVID-19 amb símptomes lleus o si s'està cuidant d'algú que podria estar infectat.

«L'ús d'una màscara clínica és una de les mesures profilàctiques per a limitar la propagació de determinades malalties respiratòries, entre elles la infecció pel 2019-nCov, en les zones afectades», admet l'OMS en el seu document amb consells sobre la utilització d'aquest material clínic davant el brot del nou coronavirus.

No obstant això, adverteix que «una màscara no proporciona per si sola suficient protecció i han de prendre's altres precaucions igualment importants», fonamentalment una bona higiene de les mans i l'ús de desinfectant.

Les persones que no estan malaltes no necessiten usar màscares perquè no hi ha proves que els vagi a protegir, i sí que han d'usar-les els qui presentin símptomes respiratoris i els professionals sanitaris que tractin a pacients amb coronavirus. En concret, l'OMS recomana als metges que emprin màscares amb filtre de partícules equivalent a la FFP2.

ES PODEN REUTILITZAR?

Les màscares d'un sol ús, com les màscares clíniques planes i les d'un sol ús amb filtre, no han de reutilitzar-se.

En la resta dels casos, han de canviar-se quan estiguin humides.

La màscara ha de retirar-se sempre sense tocar la part davantera, que podria estar contaminada, per a després rentar-se les mans.

Fonts:

- "Consejos sobre la utilización de mascarillas en el entorno comunitario, en la atención domiciliaria y en centros de salud en el contexto del brote de nuevo coronavirus (2019-nCoV)", OMS - Colegio de Médicos de Madrid - Blog del Colegio de Farmacéuticos de Sevilla - "Proteccion respiratoria: mascarillas quirurgicas y mascarillas de protección", Gobierno de La Rioja - "Procedimiento de actuación frente a casos de infección por el nuevo coronavirus (SARS-CoV-2)", Ministerio de Sanidad

tracking