Diari Més

Economia

Hisenda obre consultes sobre nous impostos als plàstics i el transport aeri

Els documents no inclouen una proposta normativa concreta

La campanya demana no comprar aliments embolcallats de plàstics d'un sol ús entre el 3 i el 9 de juny.

Una campanya de Zero Waste proposa un boicot als aliments embolcallats amb plàstic d'un sol úsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d'Hisenda ha obert aquest divendres dos processos de consulta pública prèvia relatius al possible establiment d'un impost especial sobre el transport aeri i un altre sobre els articles de plàstic d'un sol ús.

Segons un comunicat d'Hisenda, organitzacions potencialment afectades per aquests impostos i qualsevol ciutadà podran enviar durant els pròxims quinze dies, comentaris a través d'aquest procediment de consulta, que pretén «obrir un debat» sobre la fiscalitat verda.

Els documents no inclouen una proposta normativa concreta, sinó que recullen informació sobre els problemes que es pretenen solucionar, la necessitat d'aprovar els impostos, els objectius dels tributs i les alternatives.

Hisenda ha assenyalat que les propostes van en línia amb la indicació de la Comissió Europea que Espanya té marge d'actuació en matèria de fiscalitat ambiental i s'emmarquen en la necessitat de donar major pes a aquests impostos per a lluitar contra el canvi climàtic, avançar en la transició energètica i promoure les tecnologies respectuoses amb el medi ambient.

El document relatiu a la implantació d'un impost que gravi l'ús del transport aeri explica que aquest tribut, que hauria de tenir en compte «el fet insular», té l'objectiu de fomentar mitjans de transport més sostenibles, ja que els avions són una important font d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

A més, aquest impost -que ja existeix en països com Alemanya, el Regne Unit, Països Baixos o Àustria- permetria incrementar la contribució dels tributs mediambientals als ingressos públics.

Pel que respecta a l'impost sobre els envasos de plàstic d'un sol ús destinats a contenir o protegir productes alimentosos, el seu objectiu és reduir el seu ús, així com el consegüent impacte sobre el medi ambient i la salut.

Hisenda apunta que si s'aconseguís reduir el consum de plàstic, també disminuiria el cost de gestió de residus, al mateix temps que permetria avançar en nous models de negoci i producció més sostenibles, donant prioritat a productes reutilitzables.

Així, recorda que el consum de plàstic a Espanya va repuntar després de la crisi, de manera que els residus d'envasos van arribar a 1,6 milions de tones l'any 2017.

La ministra d'Hisenda,MaríaJesúsMontero, ja va avançar la setmana passada que s'obririen processos de consulta pública en matèria de tributació mediambiental per a recaptar opinions de diversos col·lectius perquè «ha arribat el moment de passar a l'acció».

tracking