Diari Més

Salut

Sanitat estudia prohibir fumar als camps de futbol

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, modificarà la llei del tabac per ampliar els espais lliures de fum

La ministra considera que s'ha de regular d'una manera més restrictiva el consum de tabac a les terrasses.

Sanitat proposa endurir les lleis sobre «drogues legals» com l'alcohol o el tabacPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat modificarà la llei del tabac per ampliar els espais lliures de fum i, en aquest sentit, analitzar la possibilitat de protegir millor la salud en els recintes esportius a l'aire lliure i dins dels vehicles, a més de ser favorable a augmentar el preu del tabac.

Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la seva primera compareixença a la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés, on exposa les línies generals del seu departament, en la qual ha assegurat que són mesures ques'abordaran en un Pla Integral de Reducció del Tabaquisme, en el qual comptarà amb la participació d'altres ministeris i administracions.

L'objectiu és «fer un pas més» per a prevenir el tabaquisme, per al que Sanitat també remena la introducció de l'empaquetat neutre del tabac «en la línia que ja han iniciat altres països del nostre entorn com França».

Illaha assenyalat que aquest Pla ha d'abordar el compliment de la llei del tabac vigent, «amb la finalitat que es respectin els espais existents sense fum» i també la modificació de la pròpia norma per a ampliar aquests espais.

En aquest sentit, ha explicat que analitzarà amb els ministeris implicats, com els d'Interior i Cultura i Esport, per a veure com es pot «protegir millor la salut en espais esportius a l'aire lliure, o, per exemple, dins dels vehicles».

Illatambé ha mostrat la seva intenció de traslladar al Ministeri d'Hisenda la seva «posició favorable» a ampliar la fiscalitat sobre el tabac i altres productes relacionats. «Els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d'Europa, amb un preu mitjà del paquet d'aproximadament de cinc euros, enfront dels deu que tenen els països del nostre entorn europeu», ha dit el ministre. Sobre aquest assumpte ha fet esment també al «baix preu» d'alguns productes, com les picades d'embolicar.

Per tant, ha insistit, «tenim marge per a equiparar-nos a bona part dels nostres socis comunitaris» i ha abundat que la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la pujada dels preus és una de les mesures més eficaces per a la reducció del tabaquisme. Aquesta mesura, així mateix, seria «d'alt impacte» per als menors i els joves que s'inicien en el consum d'aquesta substància. Així mateix, ha estimat que la regulació de les noves maneres de fumar ha d'equipar-se a la qual té el tabac.

Illaha dit que per a l'elaboració del Pla també escoltarà a tots els agents del sector, encara que ha deixat clar que «en tot moment» l'enfocament i prioritat del Ministeri és el de «la protecció de la salut pública».

tracking