Diari Més

Consum

Milers de clients compren un mòbil de 599 euros per 124 per culpa d'un error tipogràfic

Fnac assenyala que la diferència de preus era tan desproporcionada que qualsevol consumidor podria haver entès que es tractava d'un error

Imatge d'arxiu de l'exterior d'una botiga de la companyia FNAC.

Milers de clients compren un mòbil de 599 euros per 124 per culpa d'un error tipogràficACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un laude arbitral de Consum ha estimat la pretensió d'un ciutadà que Fnac li lliuri un telèfon mòbil Huawei P30 Pro per 139 euros, com oferia, en lloc dels 699 euros que costava, segons l'empresa, que va cancel·lar la comanda del consumidor al·legant que es tractava d'un error.

L'àrbitra de la Junta Arbitral Nacional de Consum estableix que l'empresa ha de lliurar-li el model de telèfon mòbil pel preu ofert el 27 d'octubre de 2019 o, en cas de no trobar-se estoc, un altre de similar o superiors característiques sense que això suposi un augment del preu que ha d'abonar el reclamant.

El client en la seva sol·licitud d'arbitratge va al·legar que havia adquirit el producte per Internet però no li va ser lliurat perquè l'empresa va dir que hi havia un error en el preu.

Per part seva, Fnac va reconèixer que en aquesta data va anunciar a la seva web l'esmentat mòbil per 139 euros per als no socis de Fnac i per 124 als socis, però que va existir un error tipogràfic, atès que el preu havia de ser de 699.

Una diferència desproporcionada: error o ganga?

La cadena va al·legar davant l'àrbitra que l'oferta es va propagar ràpidament per les xarxes per mitjans no controlats per l'empresa i que es van realitzar 12.911 comandes per a adquirir 18.432 unitats d'aquest mòbil. L'empresa va comunicar als clients l'error, va cancel·lar les comandes i va retornar l'import abonat.

Assenyala que la diferència entre el preu erroni i el de mercat era tan desproporcionada que qualsevol consumidor podria haver entès que es tractava d'un error i no d'una ganga ja que precisava que era una venda de saldos o de liquidació.

Fins i tot va considerar que el reclamant va cometre un abús de dret en la seva petició amb falta de bona fe contractual, la qual cosa ha desestimat l'àrbitra.

El laude argumenta que «resulta primordial per al desenvolupament del comerç electrònic la confiança dels consumidors i per això és exigible una intensa diligència de les empreses mitjançant la vigilància i control sobre els seus sistemes de gestió de vendes».

La Llei defensa als consumidors

L'àrbitra explica que la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris prohibeix que mitjançant condicions no negociades individualment es repercuteixi sobre el consumidor les conseqüències econòmiques dels errors administratius o de gestió que no els siguin imputables.

Destaca l'aprofitament que Fnac podia fer d'aquesta oferta amb la incorporació al seu club de milers d'interessats en la compra de mòbils a través de les seves dades personals. «En aquest cas no es pot considerar provat que el reclamant fos conscient de què es tractava d'un error i no d'una ganga amb un 75 per cent de reducció del preu respecte de la competència», postil·la.

El laude, que és recurrible davant un Tribunal Superior de Justícia, ha estat dictat per una àrbitra de la Junta Arbitral Nacional de Consum dependent de la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum.

tracking