Diari Més

L'epidèmia del coronavirus

«Aquí a Urbino hi ha 7 espanyols que han decidit tornar a casa seva»

Diversos estudiants tarragonins d’Erasmus a diferents zones d’Itàlia expliquen com viuen la situació en què es troba el país afectat pel coronavirus

Dues turistes amb mascaretes mentre visiten el claustre del Palazzo di Brera de Milà, on ja s'han confirmat diversos infectats.

«Aquí a Urbino hi ha 7 espanyols que han decidit tornar a casa seva»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Aquí a Urbino hi ha uns 35 espanyols d’Erasmus i n’hi ha 7 que ja han decidit tornar a casa seva pel coronavirus», assegura Maria Cerrato, una salouenca que estudia Publicitat i Relacions Públiques a la URV i que ara estudia a la Università degli Studi di Urbino, a la petita ciutat de la regió de Le Marche, a l’est d’Itàlia.

Cerrato explica que cada dia, al migdia i a la tarda, repassa els canals de Twitter del departament de Salut del govern italià i de Protecció Civil, per conèixer el balanç de morts, afectats i curats pel virus, i lamenta que ahir es va confirmar el primer infectat a la seva zona. No obstant, la jove estudiant diu que la gent «fa vida normal», tot i que els han cancel·lat les classes a la universitat, i sosté que ella no té pensat tornar a casa: «Crec que s’està expandint la por més que la malaltia, i la gent es pensa que a casa seva estarà més segura».

La salouenca lamenta que «els amics i la família estan més preocupats que jo i em posen nerviosa a mi, però en general estic tranquil·la». Cerrato explica això mentre està a punt de dirigir-se a l’aeroport per embarcar-se en un viatge que fa dies que té planejat. «Des de casa m’han enviat mascareta i gel desinfectant, que aquí estan esgotats i a l’hospital només te’n donen si estàs infectat, ja que queden poques existències», explica Cerrato, que afegeix que «si el 3 de març, que és quan torno de viatge, no han tancat fronteres aniré a Urbino, si no cap a Barcelona».

Per altra banda, l’altafullenca Sonia Belmonte va acabar el seu Erasmus el passat 12 de febrer després de viure tot el primer quadrimestre a Milà, on es va confirmar el primer cas de coronavirus a Itàlia. Belmonte, tot i que va marxar abans que això passés, facilita a aquesta redacció un missatge de correu electrònic rebut per part de la universitat que explica que s’anul·len les classes per «protegir la salut pública i el funcionament pacífic de les nostres activitats».

Arnau Bergadà es troba encara més a prop del focus inicial del coronavirus a la península Itàlica. L’estudiant d’Enginyeria Mecànica a la URV acaba dissabte la seva estada a Torí, on ha fet l’Erasmus a la Università Politecnica di Torino. Bergadà explica que a la zona on viu ja han aparegut 3 o 4 casos confirmats però diu que «la meva sensació és que es viu amb més nerviosisme fora d’Itàlia que aquí». El jove tarragoní explica que, en el seu cas, la universitat també ha cancel·lat les classes i els exàmens previstos per aquesta setmana.

«En general, la gent fa vida normal», assenyala Bergadà, que afegeix que «he estat pel centre aquests dies i potser si que es veu una mica menys de gent però res alarmant, crec que he vist a 3 persones amb mascareta». El futur enginyer diu, a més, que va anar a córrer per un parc on va sovint i va veure més gent de lo normal, tot lamentant que «s’està venent una imatge que no és real».

Com en el cas de Cerrato, Bergadà assegura també que hi ha 4 espanyols que estudiaven amb ell a Torí que han tornat a casa seva, preocupats pel coronavirus.

Menys preocupació al sud

El focus principal de coronavirus a Itàlia es troba al nord del país, i al centre i al sud de la península encara no s’ha detectat cap possible infectat i viuen sense preocupació la situació vírica que afecta cada cop a més gent arreu del món.

Carlota Milà és de la Selva del Camp i estudia Educació Infantil a la Universitat de Lleida. Actualment està cursant l’Erasmus a Macerata, al centre est d’Itàlia. Milà explica que, ara per ara, encara no s’ha confirmat cap cas a la seva regió, però apunta que també han suspès les classes fins al dia 4. «Estem una mica a l’expectativa del que ens diuen», assegura Milà, que explica que va viatjar a Barcelona el cap de setmana i destaca que va veure a més gent amb mascareta a l’aeroport de la capital catalana que al de Roma.

Finalment, Ramon Arasa és un torrenc que també està d’Erasmus a Itàlia, concretament a Nàpols, al sud de la península. L’estudiant de Medicina de la URV explica que «aquí la gent està molt tranquil·la». «Sí que he vist gent amb mascareta però només persones grans i en llocs com al metro, on hi ha bastanta gent», apunta Arasa.

A més, el futur metge assegura que en cap cas s’ha plantejat el fet de marxar: «Entenc que la gent torni a casa si estan al nord, però aquí a ningú li ha passat pel cap», diu Arasa.

tracking