Els investigadors han calculat que la superfície cremada representa un 21% de la superfície forestal, quan el percentatge mig als boscos de tot el món en els darrers 20 anys se situa entre l'1 i el 2%. Només en alguns boscos africans i asiàtics arriba al 8-9%, una xifra que queda molt lluny del que ha passat al país oceànic.
Els incendis d'Austràlia han arrasat 5,8 milions d'hectàrees, majoritàriament de boscos temperats de frondoses. Víctor Resco explica que els investigadors han estudiat també «els factors que han creat que la superfície cremada d'enguany sigui tan desproporcionada» i han vist que «es deu a la sequera». «Les zones més humides com les fons de vall, els barrancs o els aiguamolls, que fan de tallafoc natural, enguany estaven secs», afegeix.
De fet, la capa de fulles seques del terra és un dels factors que ajuda a propagar el foc. La sequera extrema i prolongada a l'est d'Austràlia s'ha afegit al vent sec i càlid. L'article conclou que «aquests incendis sense precedents poden indicar que la previsió futura d'un risc d'incendis més elevat arran del canvi climàtic ha arribat abans del previst».