Diari Més

Política

El ministeri d'Exteriors avisa JxCat que Costa havia d'informar del viatge a Islàndia com a vicepresident del Parlament

L'executiu espanyol critica que el Govern o el Parlament els haurien d'haver informat de la visita

Josep Costa amb el president del Parlament d'Islàndia, Steingrímur J. Sigfússon.

El ministeri d'Exteriors avisa JxCat que Costa havia d'informar del viatge a Islàndia com a vicepresident del Parlamenttwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d'Afers Exteriors ha avisat JxCat que el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, està «obligat» a informar oficialment dels seus viatges institucionals a l'exterior i, concretament, del viatge que va fer a Islàndia al mes de gener. El ministeri respon així a una pregunta parlamentària de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que havia demanat per què l'encarregada de negocis de l'ambaixada també havia assistit a les reunions de Costa a Reykjavík i com se n'havia assabentat. Exteriors, amb la nova ministra, Arancha González, al capdavant, ha explicat que les autoritats del país els en van informar i ha recordat que la Llei d'Acció i Servei Exterior de l'Estat obliguen les institucions catalanes a comunicar-ho.

«La informació hauria d'haver arribat a través de la Generalitat o del propi Parlament», els han retret a la resposta, a la que ha tingut accés l'ACN, i han remarcat que la llei estableix que l'obligació de les institucions catalanes és mantenir informat al ministeri sobre «les propostes de viatges, visites, intercanvis i actuacions amb projecció exterior» perquè el departament pugui «informar i, si s'escau, emetre recomanacions motivades sobre l'adequació de la proposta d'actuació a les directrius, finalitats i objectius de la política exterior fixats pel govern espanyol».

A la resposta, el ministeri aclareix que l'encarregada de negocis de l'ambaixada va assistir a les trobades amb el president del parlament islandès i amb el director general de comerç exterior del ministeri perquè, segons subratllen, «acompanyar les autoritats espanyoles durant les seves visites a tercers països és una tasca habitual de les ambaixades». A més, afegeixen que no es distingeix si les autoritats són del govern espanyol o de les comunitats autònomes. «La política exterior d'Espanya respon, entre altres, als principis d'unitat d'acció a l'exterior i de coordinació d'unitat d'acció a l'exterior i de coordinació, i l'acompanyament del nostre servei diplomàtic en aquestes visites col·labora en el compliment d'aquest precepte legal», detallen al comunicat.

tracking