Diari Més

Judici Trapero

La Guàrdia Civil diu que les pautes d'actuació dels Mossos l'1-O eren «adequades» tot i que faltaven agents

El secretari dels atestats admet que el suposat assessorament de Trapero al Govern és un «plantejament teòric»

Pla mitjà, extret de senyal institucional, del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la seva advocada, Olga Tubau.

La Guàrdia Civil diu que les pautes d'actuació dels Mossos l'1-O eren «adequades» tot i que faltaven agentsSenyal institucional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va assegurar en un atestat del 30 d'octubre del 2017 que les pautes d'actuació dels Mossos d'Esquadra per l'1-O eren «adequades» per fer complir la interlocutòria del TSJC si s'hagués comptat amb un número d'agents «suficient». Ho ha admès aquest dimarts el secretari dels atestats que el cos va fer en el marc de la investigació sobre el procés independentista, que ha declarat com a testimoni a l'Audiència Nacional en el judici contra el major del cos, Josep Lluís Trapero, i l'excúpula d'Interior.

En la seva llarga declaració en resposta a l'advocada de Trapero, el comandant César López, número 2 de Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha explicat que el document del 29 de setembre elaborat pels Mossos i distribuït als seus agents sobre com actuar el dia 1 era adient per aturar el referèndum. Aquestes pautes indicaven que no s'havia d'actuar amb violència davant de la resistència passiva dels votants. No obstant això, els agents a cada centre de votació inicialment eren dos, cosa que la Guàrdia Civil considera insuficient.

La lletrada defensora de Trapero, Olga Tubau, ha preguntat al testimoni el motiu pel qual el 4 d'octubre la Guàrdia Civil va entregar al jutjat d'instrucció 13 el document 'EnfoCATs', decomissat al domicili de Josep Maria Jové, sense anomenar el major, i l'endemà un atestat entregat a l'Audiència Nacional assegurava que «indubtablement» Trapero feia d'assessor expert en seguretat del comitè executiu. El guàrdia civil ha reconegut que era un «plantejament totalment teòric», ja que no tenen cap més indici concret, tot i que més tard es va «corroborar». «Era l'únic d'aquest nivell que ho sabia fer i ho podia fer, ningú més», ha afirmat.

De fet, ha reconegut que tot i que en el document 'EnfoCATs' apareixien alguns càrrecs, d'altres els van omplir ells en base a les seves investigacions, conclusions i deduccions.

Tot i així, creu que Trapero mai va dir explícitament que volia formar part del procés independentista. Tampoc ha sabut concretar en quines matèries Trapero o algun altre mosso hauria assessorat el comitè executiu. Malgrat que la policia catalana era una suposada estructura d'estat, tampoc ha sabut concretar en què es va reforçar.

La declaració del comandant César López continuarà aquest dimecres al matí amb la defensa de Trapero i les de Cèsar Puig i Pere Soler. Igualment està prevista la declaració de dos guàrdies civils més i vuit mossos.

tracking