Diari Més

Política

El TC conclou que deixar a Junqueras anar al Parlament podia comportar «reiteració delictiva» i «alterar la seguretat»

El sentència, amb el vot particular de tres magistrats, desestima el recurs d'empara del líder independentista

Pla mitjà de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras sortint de la comissió del Parlament que investiga el 155.

exvicepresident de la Generalitat Oriol JunquerasACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'empara d'Oriol Junqueras contra les interlocutòria del Suprem que li van denegar la concessió d'un permís penitenciari per assistir a la sessió de constitució del Parlament, el 17 de gener del 2018. La sentència conclou que les resolucions impugnades no han vulnerat el dret de Junqueras a exercir les seves funcions representatives i assenyala que «els òrgans judicials han ponderat» de manera «constitucionalment adequada» la concurrència de dades «objectives i contestables» que permeten fonamental un «risc rellevant de reiteració delictiva». També que la concessió del permís podria suposar una alteració de la seguretat pública i diu que s'ha de valorar el fet de permetre al Parlament que habilités els elements necessaris perquè pogués accedir a la seva condició de diputat i pogués delegar el vot si la mesa ho permetia.

La sentència compta amb els vots particulars de tres dels magistrats, entre ells el ponent. Es tracta de Juan Antonio Xio Río, Fernando Valdés i Maria Luisa Balaguer consideren que hauria estat procedent estimar el recurs i anul·lar les resolucions impugnades perquè, al seu entendre, el Suprem, no hauria «ponderat» de manera adequada que «en el moment al que s'acotava la sortida del centre penitenciari, el demandant ja no tenia cap càrrec executiu a la Generalitat» i encara s'estava aplicant el 155.

El TC desgrana els mateixos motius que ja va utilitzar en relació al recurs de Jordi Sànchez. Entre ells, el del risc de reiteració delictiva i d'alteració de la seguretat públic pel fet de traslladar Junqueras des del centre penitenciari fins al Parlament.

tracking