Diari Més

Comissió del 155

Els presos polítics reivindiquen diàleg i deploren les baralles entre JxCat i ERC

Oriol Junqueras va garantir que hi haurà un nou referèndum com el de l’1-O, alhora que Raül Romeva va demanar l’amnistia

Imatge dels presos polítics abandonant el Parlament per tornar a la presó.

Els presos polítics reivindiquen diàleg i deploren les baralles entre JxCat i ERCEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis exconsellers condemnats a presó pel seu paper en el procés sobiranista van tornar ahir per un dia al Parlament, per intervenir davant la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, on van reivindicar la via del diàleg i van deplorar les baralles internes entre independentistes. Feia 823 dies, exactament des de la declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre de 2017, que Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa no coincidien al Parlament.

Ahir van sortir, escortats, dels centres penitenciaris on compleixen condemna i van tornar a trepitjar el Parlament per comparèixer un per un a la comissió, en què va participar breument Ciutadans i a la qual no van acudir ni el PSC ni el PP. El primer a parlar va ser Junqueras, qui va ser vicepresident del Govern de l’1-O i que va assegurar que mai ha «renunciat a la voluntat de diàleg», una voluntat que «no s’ha trencat» pel fet que hi hagi nou presos polítics. Junqueras, condemnat pel Tribunal Suprem a 13 anys de presó, es va mostrar disposat a establir «taules de negociació a tort i a dret, tantes com calgui», fins i tot amb els que «han aplaudit de manera més entusiasta» les condemnes de presó. A més, va remarcar que celebrar un referèndum d’autodeterminació és «una cosa normal» en el món i va donar per fet que a Catalunya hi haurà una altra convocatòria com la de l’1 d’octubre de 2017: «El tornarem a exercir», va garantir.

Finalitzat aquest primer discurs, va prendre la paraula la portaveu parlamentària de Cs, Lorena Roldán, que va recriminar a Junqueras que desaprofités l’«oportunitat de demanar perdó i de comprometre’s a tornar els diners» per l’1-O. En acabar la seva intervenció, Roldán i la resta de diputats de Cs presents a la comissió van abandonar la sala, al que Junqueras va respondre en to irònic: «Ara se’n van? Ara que començàvem a dialogar?».

Posteriorment va ser el torn de l’exconseller de la Presidència Jordi Turull, que va fer una crida a l’independentisme a refer la «unitat» i a «recuperar l’esperit d’anar tots a una de veritat»: «Episodis com els d’ahir, si us plau, no els facin», va dir, en al·lusió a la baralla entre JxCat i ERC per la retirada de l’acta de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra.

Romeva, per la seva banda, va afirmar que, «quan un no té capacitat per imposar-se a l’altre sol, s’ha de passar al diàleg i intentar arribar a acords», i va afegir: «D’acord, no hem guanyat, però ells tampoc». L’exconseller va demanar l’amnistia. «És la manera com es resolen els grans conflictes a escala internacional», va assegurar. Romeva va defensar la via del diàleg i la negociació, però va afegir que cal prendre’s «seriosament» la condició «política» de la situació, perquè d’aquesta manera «s’imposi» l’amnistia. D’altra banda, l’exdiputat va instar els partits unionistes –absents a la comissió– a «deixar de fer patir la gent que no s’ho mereix», i evitar la «bronca» i el «combat estèril». «El patiment té un límit, ja toca que ens mirem als ulls i ens arrenquem algun somriure», va reblar. «Tant és els qui estem a la presó o quanta gent hi passarem», va remarcar l’exconseller, que va insistir que el que s’està perseguint és una ideologia.

Després d’una pausa al migdia, va comparèixer l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, que va demanar als partits independentistes que abandonin «els partidismes i el tacticisme» i va assegurar sobre l’1-O que «tornaria a fer-ho», però «millor».

El que va ser conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de l’1-O, Josep Rull, va afirmar que «els forts pacten» i que «només els febles imposen» i, en aquest sentit, va sostenir que l’aplicació del 155 a Catalunya va ser «l’expressió més descarnada de la debilitat de l’Estat».

L’última a intervenir va ser l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies Dolors Bassa, que va rebutjar les «batalles de postureig» entre independentistes i va apostar pel «diàleg» i per «avançar en el dia a dia».

La tornada a la presó

L’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i els exconsellers Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Josep Rull i Joaquim Forn, van abandonar cap a les vuit del vespre el Parlament de Catalunya després d’haver estat passant, un per un, per la comissió d’investigació. Bassa va tornar sola a la seva comitiva al centre penitenciari de Puig de les Basses, mentre que la resta d’exconsellers van compartir vehicles per fer el camí cap a la presó de Lledoners. Tots havien arribat al Parlament al voltant de dos quarts de nou del matí. Tant a l’arribada com a la sortida van estar acompanyats pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, així com del Govern.

tracking