Diari Més

Sanitat

Un nou estudi confirma que els protectors solars tenen components químics que són absorbits per la sang

Els especialistes afirmen que encara cal més investigació per comprovar si són perjudicials per la salut

La seguretat sanitària dels protectors solars està per determinar.

Un nou estudi confirma que els protectors solars tenen components químics que són absorbits per la sang

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi realitzat per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les seves sigles en anglès) va confirmar que els protectors solars tenen components que són absorbits pel torrent sanguini.

JanetWoodcock, directora del Centre d'Avaluació i Recerca de Medicaments de laFDA, va explicar que els resultats mostren que hi ha evidència que «alguns ingredients actius dels protectors solars poden ser absorbits» a través de la pell, puntualitzant que això «no significa que sigui insegur» i es necessiten més proves per a comprovar si són perjudicials per a la salut, per la qual cosa no haurien de deixar de ser usats. En el mateix sentit, Adam Friedman, cap de dermatologia de la Universitat George Washington i membre de l'Acadèmia de Dermatologia dels EUA, va expressar: «Només perquè està en la sang no significa que no sigui segur. No significa que sigui segur tampoc. La resposta és que no ho sabem».

Tots van excedir els límits

L'estudi realitzat per laFDA, que va ser divulgat aquest dimarts 21 de gener, va buscar determinar si els components dels protectors solars excedien els 0,5nanogramos(cadananogramoequival a la milionèsima part d'un gram) per mil·lilitre de sang. Sis substàncies químiques,avobenzona,oxibenzona,octocrileno,homosalato,octisalatoioctinoxato, van ser avaluades en quatre productes utilitzats de manera aleatòria per 48 persones, constatant-se que tots van sobrepassar aquest límit.

L'alternativa a aquests productes són aquells que bloquegen els raigs del sol amb minerals, com a òxid de zinc i diòxid de titani. No obstant això, laFDAtambé va comprovar que, malgrat ser segurs, aquests sovint deixen residus en la pell. Aquesta nova recerca va complementar un estudi publicat al maig de l'any passat que va revelar que la concentració plasmàtica dels components químics dels protectors estudiats superava els 0,5nanogramosper mil·lilitre de sang des del primer dia d'aplicació.

tracking