Diari Més

El Suprem rebutja suspendre l'acord de la JEC que veta Junqueras com a eurodiputat

Argumenta que el líder d'ERC està condemnat amb sentència ferma

El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegut a l'escó del Congrés dels Diputats durant la sessió constitutiva de la cambra. Imatge del 21 de maig del 2019.

El Suprem rebutja suspendre l'acord de la JEC que veta Junqueras com a eurodiputatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dijous suspendre de forma cautelaríssima l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de gener que veta Oriol Junqueras com a eurodiputat. La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Suprem ha desestimat per unanimitat el recurs que havia plantejat la defensa de Junqueras. El tribunal argumenta que el líder d'ERC està condemnat amb sentència ferma a 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic. La JEC va declarar la pèrdua de la condició de diputat al Parlament europeu de Junqueras i va fer córrer la llista dels republicans a l'eurocambra tot i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va reconèixer la immunitat des del dia que va ser proclamat electe.

La sala penal del Suprem, que va jutjar Junqueras i la resta de líders independentistes, encara ha de pronunciar-se sobre com aplica la sentència del TJUE i és de qui depèn un eventual alliberament o concessió de permís perquè el republicà pugui anar al Parlament europeu. La JEC es va avançar a la decisió de la sala penal, que també està abordant la qüestió aquest dijous.

La interlocutòria de la sala contenciosa-administrativa argumenta que «la prevalença obligada a la jurisdicció de l'ordre penal impedeix a aquesta sala adoptar decisions que puguin interferir en l'execució d'una sentència penal ferma o entorpir l'eficàcia dels seus pronunciaments». Segons el Suprem, la sentència condemnatòria és «preponderant» .

»En una ponderació d'interessos és obligat donar preferència amb caràcter abstracte a una sentència penal ferma» i això fa que el tribunal no accepti la suspensió urgent de la decisió de la JEC. L'acord de l'àrbitre electoral ja cita la sentència del procés com a motiu «d'inelegibilitat sobrevinguda» que, segons la JEC, fa que Junqueras no pugui ser eurodiputat en aplicació de l'article 6.2 a) de la llei electoral.

El tribunal considera que la decisió de no acceptar les cautelaríssimes no vulnera els drets fonamentals de Junqueras, tampoc el dret de la Unió Europea ni la prejudicialitat penal, ja que la sentència del procés és ferma i la qüestió prejudicial al TJUE es va plantejar al marge de la causa principal.

Tornarà a estudiar la suspensió

La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa tornarà a estudiar la suspensió cautelar de l'acord de la JEC sense la urgència d'una cautelaríssima, que implica haver de resoldre en 48 hores sense demanar l'opinió a la resta de parts del litigi. La interlocutòria argumenta que cal fer una «ponderació circumstanciada de tots els interessos en conflicte» abans de decidir sobre la qüestió i demanarà a la JEC que presenti al·legacions.

tracking