Diari Més

Sànchez, Rull i Turull demanen al TC la llibertat i anul·lar el judici

La seva defensa considera que tenien immunitat des que van ser elegits diputats al Congrés

Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull caminant pels passadissos del Congrés el 20 de maig del 2019.

Sànchez, Rull i Turull demanen al TC la llibertat i anul·lar el judiciACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que anul·li el judici de l'1-O al Tribunal Suprem (TS), ja que no es va demanar un suplicatori al Congrés de Diputats quan tots tres van ser elegits diputats de JxCat l'abril passat. Així, demanen que se'ls deixi en llibertat cautelarment mentre s'estudia el recurs i que finalment sigui anul·lat el judici, tot això en virtut de la sentència del 19 de desembre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeixia la immunitat com a eurodiputat d'Oriol Junqueras des del dia que va ser designat europarlamentari.

En les eleccions generals del 28 d'abril del 2019, mentre se celebrava el judici al Suprem, Sànchez, Rull, Turull i Junqueras van ser elegits diputats al Congrés i Raül Romeva, senador. El 6 de maig les defenses van demanar la seva llibertat i que el Suprem demanés el suplicatori al Congrés per poder-los seguir jutjant, cosa que el tribunal va descartar el 14 de maig al·legant que el suplicatori només s'ha de demanar quan el polític electe està processat, no quan ja està sent jutjat. Tots van presentar un recurs de súplica davant del mateix Suprem. Els polítics independentistes van prendre possessió de l'escó el 20 de maig i l'endemà van participar en el primer ple de les cambres, però el 24 de maig van ser suspesos per la mesa del Congrés, decisió que també ha estat recorreguda al Suprem pel grup parlamentari de JxCat.

El 26 de maig Junqueras va ser elegit diputat del Parlament Europeu i la seva defensa va demanar també que fos alliberat i es demanés suplicatori a l'Eurocambra, cosa que el Suprem no va fer, ni va permetre al líder d'ERC acreditar-se a Brussel·les. No obstant, sí que va presentar una qüestió prejudicial davant del TJUE, i va paralitzar el seu recurs de súplica sobre la immunitat com a diputat al Congrés. El 12 de juny va finalitzar el judici.

El 3 d'octubre el Suprem va denegar els recursos de súplica de Sànchez, Rull i Turull, i el 14 d'octubre va emetre la sentència condemnatòria contra tots els acusats. El 20 de novembre la defensa de Rull, Turull i Sànchez va presentar un recurs d'empara davant del TC contra la denegació del Suprem. En el recurs, que encara no s'ha admès a tràmit, es demana la nul·litat de tot allò efectuat judicialment des del 28 d'abril. Com que el judici no es podria recomençar amb els mateixos magistrats, es considera que s'hauria de tornar a iniciar amb uns altres magistrats. Mentre s'estudia la qüestió, l'advocat defensor Jordi Pina ha demanat que el tribunal ordeni cautelarment la suspensió de l'execució de la pena de presó i deixi en llibertat els tres condemnats.

Com que la sentència del TJUE sobre la qüestió prejudicial de Junqueras va sortir el 19 de desembre, Pina l'ha remès també al TC perquè la tingui en compte, ja que considera que reforça la seva postura. «No tindria sentit que el que val pel Parlament Europeu no sigui vàlid» pel Congrés de Diputats d'un estat membre de la Unió Europea, ha considerat Pina.

tracking