Diari Més

L'AN acorda llibertat sota fiança de 10.000 euros per un cinquè CDR detingut el 23-S

La sala penal diu que al domicili d'Alexis Codina hi havia substàncies precursores que «no són en si mateixes explosius»

Imatge de la façana de l'Audiència Nacional.

Audiència NacionalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat sota fiança de 10.000 euros un altre CDR detingut el 23 de setembre. Es tracta d'Alexis Codina, que se suma als altres quatre detinguts en l'operació Judes pels que el tribunal ha dictat fiança perquè puguin sortir de la presó de Soto del Real. L'Audiència Nacional manté presó incondicional per a dos dels set detinguts en aquella operació. La resolució estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Codina i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó «precursors». «No existeix en l'escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors de la mateixa», diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del «nucli productor» d'explosius.

El magistrat imposa a Codina mesures cautelars un cop depositi la fiança i quedi en llibertat. Així, Codina haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima al seu domicili, li prohibeix la sortida del territori amb la retirada del passaport i haurà de comunicar el domicili on se'l pot localitzar. Per a Codina s'ha imposat una fiança més alta que als altres quatre CDR, pels qui s'han demanat 5.000 euros.

La sala penal ha constatat que no han trobat en la pericial feta pels dos tècnics del Grup de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona cap referència «a l'existència d'explosius» entre les substàncies trobades al domicili de Codina, sinó «únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius». Tot i això, sí remarquen que Codina tenia «documents amb informació per elaborar explosius». I afegeix que a l'escorcoll no es va trobar termita, sinó «precursors» d'aquesta.

La sala constata en el seu escrit que l'existència «objectiva» d'aquestes substàncies precursores «que no són en si mateixes explosius», tot i que «sense entrar a valorar les declaracions de descàrrec del recorrent en el sentit que les substàncies eren utilitzades en la seva feina de restaurador».

Tot i això, sí que han afirmat «l'objectiva inexistència d'explosius en poder de Codina» i, per això, creu que la seva situació és com la dels altres CDR que estaven empresonats i que s'ha decidit posar una fiança per sortir en llibertat pel fet que no tenien contacte material amb explosius.

A més, la sala ha apreciat en Codina «arrelament» personal, social i familiar, i creu que no existeix un risc d'entorpir el procediment o de destruir proves.

tracking