Diari Més

Cultura

La nova plataforma Actua Cultura pressionarà al Govern perquè la partida cultural arribi al 2% dels pressupostos

La consellera Vilallonga destaca la importància «d'un sector fort i unit»

Pla general de la zona de l'escenari del Teatre Fortuny de Reus, durant uns treballs de manteniment.

Pla general de la zona de l'escenari del Teatre Fortuny de Reus, durant uns treballs de manteniment.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova plataforma Actua Cultura, formada per la gran majoria del sector cultural català, pressionarà al Govern perquè la partida en cultura arribi al 2% dels pressupostos. Així ho ha avançat aquest diumenge 'La Vanguardia' i ho han confirmat a l'ACN fonts consultades. Els portaveus del grup constituït són Isabel Vidal, en arts escèniques; Joan Sala, del sector del llibre; Joan Anton Maragall, en art; Eva Faustino, en música i Montserrat Bou, pel que fa el sector audiovisual. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha assegurat, a través d'una piulada, que «un sector cultural fort i unit ajuda a fer efectiva la realitat incontestable que la cultura incideix de manera essencial en tots els àmbits socials: civisme, benestar, cohesió, cultiu del coneixement, autonomia personal, estima pel patrimoni, sentit col·lectiu, dignitat"»

Una de les primeres prioritats de la nova plataforma és que la partida de cultura de la Generalitat arribi al 2% dels pressupostos i per això en la seva primera etapa, el programa tindrà com a nom 'Actua Cultura 2%'. De fet, aquesta és una de les grans reivindicacions del sector. Els seus impulsors han confirmat que tindran també en el seu punt de mira el Ministeri de Cultura i alguns ajuntaments que tenen un baix pressupost en cultura, però que ara mateix la prioritat serà el Govern.

Els responsable del grup ja s'han reunit amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. I més tenint en compte que ara mateix s'està en fase de negociació dels pressupostos 2020.

Formen part del col·lectiu, com s'ha desgranat a l'article, l'Associació d'Empreses de Teatre (Adetca); l'Associació de Companyies de Teatre Professional (Ciatre); l'Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics (Apecat); l'Acadèmia Catalana de la Música i l'Associació de Sales de Concerts (Asacc); l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers; l'Associació Plataforma d’Arts de Carrer; Productors Associats de Fonogrames (PAF); el Gremi de Galeries d'Art; Art Barcelona; el Gremi d’Editors; Editors.Cat; la Cambra del Llibre; el Gremi de Llibreters de Catalunya; Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC); Catalunya Film Festival; el Gremi de Cinemes de Catalunya i Productes Audiovisuals Federats (Proa).

tracking