Diari Més

Puigdemont reclama la «llibertat immediata» de Junqueras després de la sentència del TJUE

L'expresident se sent avalat per la decisió del tribunal de Luxemburg i celebra que «encara queden jutges a Europa»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, parla amb el vicepresident, Oriol Junqueras, al Parlament.

expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, vicepresident, Oriol Junqueras, ParlamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reclamat la «llibertat immediata» del que fora el seu vicepresident, Oriol Junqueras, minuts després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea tombi el criteri de les autoritats espanyoles i avali en una sentència publicada aquest dijous al matí que els eurodiputats gaudeixen d'immunitat parlamentària des del moment de la seva elecció. «Encara queden jutges a Europa», ha celebrat l'expresident exiliat a Brussel·les en un tuit. De retruc, la decisió del tribunal amb base a Luxemburg podria beneficiar Puigdemont i el també eurodiputat electe Toni Comín, als quals la Junta Electoral Central no va permetre jurar el càrrec a distància; requisit que el dictamen del TJUE ha declarat innecessari.

«El TJUE defensa els mateixos criteris que hem defensat contra el Parlament europeu i les autoritats espanyoles, que han intentat alterar el funcionament de la democràcia europea», ha escrit Puigdemont.

En la mateixa línia que Puigdemont, l'advocat Gonzalo Boye també ha reclamat l'alliberament del líder d'ERC: «Ja està tardant el Suprem a deixar en llibertat Junqueras».

«És una lliçó de dret descomunal», ha afirmat en declaracions a RAC1 sobre la decisió de Luxemburg, que avala la immunitat del líder republicà i obre el camí a Puigdemont i Comín per poder exercir com a eurodiputats. «Fa molt de temps que estic esperant per poder-ho dir: hem guanyat», ha assegurat Boye amb relació als impediments de l'estat espanyol perquè Junqueras, Puigdemont i Comín siguin europarlamentaris. «Jo crec que el judici és nul», ha conclòs.

El lletrat també s'ha mostrat convençut que «el proper pas» és que l'Eurocambra els notifiqui quin dia poden recollir les acreditacions i entregar l'acta d'incompatibilitats». De fet, ha assegurat que aquest mateix dijous ha estat en contacte amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli.

Segons Boye, l'italià «haurà d'adoptar les mesures adequades perquè puguin assumir el càrrec» i creu que entre aquest dijous i divendres «hi ha temps suficient per fer els tràmits».

D'altra banda, Boye també ha indicat que la immunitat de Puigdemont i Comín inclou «tant l'estat d'origen com el territori de la UE». En aquest sentit, ha explicat que si volguessin podrien anar a viure a la Catalunya Nord «sense problema». Amb tot, ha matisat, «és una decisió que han de prendre ells».

Tanmateix, encara està en vigor l'euroordre. Sobre aquest fet, l'advocat ha remarcat que la resolució del TJUE «és clara» i el que ha de fer ara el magistrat Pablo Llarena és «retirar l'euroordre per tercera vegada».

tracking