Diari Més

Ciència

Un estudi recull enregistraments de plantes que 'xisclen' quan pateixen

Es tracta de sons ultrasònics que s'han captat en tallar les plantes, o quan s'assequen

Una de les plantes estudiada ha estat la tomaquera.

Un estudi recull enregistraments de plantes que 'xisclen' quan pateixenPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciència ha demostrat que quan una planta és tallada o s'asseca, canvia de color, forma i fins i tot olor. Però el que s'ha descobert ara és que també emet sons. Un estudi publicat perbioRxivaixí ho demostra, segons recull el diari 20 minutos

La recerca està dirigida perItzhakKhait, de la Universitat de Tel Aviv, a Israel. Ha demostrat que les plantes emeten ultrasons, detectables a diversos metres de distància, quan estan estressades. La seva teoria és que podrien donar informació a altres plantes i animals sobre el seu estat.

La recerca s'ha dut a terme amb plantes de tomàquet i de tabac. Els investigadors van col·locar micròfons capaços de detectar freqüentes ultrasòniques a 10 centímetres de plantes de tomàquet i tabac. Després va deixar de regar-les o els va tallar les tiges.

En el rang de 20 a 150kilohercis, les plantes que estaven sanes i no havien estat manipulades feien sorolls ocasionals, menys d'un per hora de mitjana. Però quan eren tallades, el tabac va emetre 14 sons en una hora i el tomàquet 25.

En un altre experiment, van deixar a les plantes 10 dies sense aigua. El tabac 'va xisclar' 10 vegades per hora i el tomàquet, 35 vegades.

Segons els investigadors, aquests sons no són audibles per a l'ésser humà, però sí per a animals com el ratolí o la ratapinyada. Aquests sons es formen així: l'aigua viatja pels tubs de xilema de les plantes. A mesura que l'aigua es mou, es formen i exploten unes bombolles que generen petites vibracions, procés anomenat cavitació.

Els experts israelians creuen que 'escoltant' a les plantes, es podria optimitzar el reg i estalviar fins a un 50% de l'aigua que s'empra.

tracking