Diari Més

Experts catalans consideren un «greu precedent» la sentència que obliga a tornar obres d'art a l'Aragó

Entre els firmants hi ha directors de museus d'arreu de Catalunya

Una de les obres del Museu Diocesà de Lleida en litigii.

Experts catalans consideren un «greu precedent» la sentència que obliga a tornar obres d'art a l'AragóEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts en art, directors dels principals museus catalans i associacions de el sector han alertat aquest dissabte que la devolució a Aragó de les 111 obres d'art en litigi amb Catalunya és «un greu precedent» que podria repercutir en la unitat i permanència d'altres col·leccions.

El jutjat de primera instància número 1 de Barbastre ha ordenat la devolució dels 111 béns de patrimoni històric de les parròquies aragoneses que romanen dipositats al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida.

Les associacions de Museòlegs de Catalunya, de Conservadors-Restauradors, Crítics d'Art, Professionals de la Gestió Cultural i membres de la Xarxa de Museus de Catalunya han fet públic un comunicat en relació a aquest litigi.

El manifest compta també amb la signatura dels directors del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i de responsables dels museus de l'Empordà, Museu Jaume Morera de Lleida, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Comarcal de Manresa, Girona, Garrotxa, Diocesà i Comarcal de Solsona, Fundació Apel·les Fenosa, Reus, Cerdanyola, Tarragona, Valls, Museu Abelló de Mollet de Vallès, i dels museus de Sitges.

Aquests experts i professionals de sector recorden que la col·lecció del Museu de Lleida «és fruit d'una història comuna i d'unes relacions culturals entre unes parròquies que fins fa poc conformaven el Bisbat de Lleida».

Segons la seva opinió, la segregació administrativa de les parròquies d'Aragó «no invalida aquesta herència cultural, ni pot obviar l'existència actual d'un flux de relacions socials, econòmiques i culturals d'aquests territoris», Catalunya i Aragó.

Els directors de museus i associacions consideren que «les raons per les quals la col·lecció es va incloure en el catàleg de l'Patrimoni Cultural català segueixen vigents».

En aquest sentit, reafirmen el principi de «permanència i integritat de les col·leccions seguint les recomanacions internacionals que es deriven del Codi de Deontologia de el Consell Internacional dels museus».

Consideren que «no hi ha cap raó museològica que justifiqui la descatalogació de la col·lecció del Museu de Lleida i el desmembrament d'una part de la seva col·lecció».

En les directrius internacionals de museus, assenyalen, «es defensa la permanència i la protecció de les col·leccions dels museus i només s'accepta la devolució i restitució de la propietat cultural si l'ingrés de peces als museus s'hagués fet violant els principis sobre la importació, exportació i transferència il·legals de propietaris culturals i no és el cas «, asseguren.

Segons la seva opinió, «el desmembrament de la col·lecció del Museu de Lleida pot crear un greu precedent que repercutiria sense cap dubte en la unitat i permanència de les col·leccions museístiques originades lícitament d'un bon nombre de museus, tant eclesiàstics com els dependents d'administracions públiques «.

Asseguren que «si aquesta sentència fos ferma no tancaria definitivament el litigi patrimonial sinó que, per contra, seria el precedent o l'inici de posteriors reclamacions que afectarien altres institucions patrimonials».

Per tot això, expressen el seu suport al Museu de Lleida «en totes les actuacions que pugui dur a terme amb l'objectiu de salvaguardar les seves col·leccions».

tracking