Diari Més

Judicial

Absolt un metge jutjat a Osca per operar un genoll equivocat a una pacient

En la sentència, la magistrada admet que «la decisió de l'acusat va poder ser errònia», però afirma a continuació que a l'hora de graduar les possibles imprudències considera que els fets imputats «no són susceptibles de retret penal».

Imatge d'arxiu d'un quiròfan.

Absolt un metge jutjat a Osca per operar un genoll equivocat a una pacientPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat penal núm. 2 d'Osca ha absolt a un traumatòleg de la Clínica Santiago de la localitat del delicte d'imprudència greu del qual va ser acusat per operar el genoll esquerre d'una pacient malgrat que l'informe remès des de la Seguretat Social en derivar la intervenció assenyalava la cama dreta com l'afectada.

La denunciant va ser intervinguda quirúrgicament en el referit centre privat el 27 de desembre de 2010 del seu genoll dret, a pesar que les indicacions de l'especialista metge que va derivar a la pacient va fer constar en el seu informe que l'afectada pergonoartrosisera l'esquerra.

En la seva sentència, la magistrada admet que «la decisió de l'acusat va poder ser errònia», però afirma a continuació que a l'hora de graduar les possibles imprudències considera que els fets imputats «no són susceptibles de retret penal».

Responsabilitza tant a la fiscalia com a l'acusació particular d'«ometre una part essencial», al no fer referència, en la seva opinió, al fet que el genoll finalment operat no estava sa sinó que presentava la mateixa patologia.

Considera, així mateix, «poc creïbles» les manifestacions de la pacient en afirmar que ningú li va preguntar en la clínica privada sobre quin genoll anava a ser operada, i no parar la intervenció ja que li va ser subministrada una anestèsia epidural que no li impedia adonar-se del que passava en el quiròfan.

Després d'advertir que el dret penal ha de ser l'«últim reducte» a l'hora de resoldre conflictes i plantejar l'àmbit civil com el més adequat per a resoldre la causa, la magistrada conclou que, en qualsevol cas, l'acusat no va actuar amb la intenció de menyscabar la integritat física de la pacient.

El lletrat de l'acusació particular, RicardoOrús, ha presentat en el jutjat un escrit, previ la interposició d'un recurs d'apel·lació, en el qual sol·licita a la magistrada que procedeixi a realitzar un «aclariment, rectificació, correcció i complementació» de diversos aspectes que considera «incongruents» en la sentència.

En concret, el lletrat veu «incongruències» en assumir la jutge que la decisió de l'acusat «va poder ser errònia» i servir-se posteriorment per a elaborar una sentència absolutòria d'arguments que contradiuen aquesta primera afirmació.

Sol·licita a la jutge que indiqui en la seva resolució que el protocol d'actuació establert per la Seguretat Social obliga als centres privats que informin de qualsevol possible canvi de diagnòstic, i qüestiona que no es tingués en compte l'informe del perit forense.

Rebutja com «no cert» el fet que la pacient no efectués reclamació fins a cinc anys després, ja que aquesta es va formalitzar en la Clínica Santiago un mes després de la intervenció, així com que existís un diagnòstic previ de l'afecció que sofria en el seu genoll dret.

tracking