Diari Més

Salut

El tractament que podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiu

En prop de la meitat de les pacients es va aconseguir transformar els tumors d'alt risc de reincidència en neoplàsies de baix risc

Imatge d'arxiu d'una mamografia

El tractament que podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi coliderat per Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha posat de manifest que un tractament biològic que combina un inhibidor de proteïnes i un tractament hormonal té una eficàcia similar a la quimioteràpia. La nova tècnica podria beneficiar pacients amb càncer de mama hormonosensible precoç amb un risc alt de desenvolupar metàstasi a distància en els deu anys següents. 106 pacients de 21 hospitals espanyols han participat en un estudi que s'ha dut a terme durant un any i mig.

Aquest dijous s'han presentat els resultats de l'assaig clínic de fase 2 Coralleen, promogut pel grup acadèmic internacional Solti que presideix Prat. L'estudi s'ha publicat a la revista The Lancet Oncology.

En concret, l'estudi ha demostrat, segons els seus responsables, que la combinació de ribocib, inhibidor de les proteïnes CDK4/6, que regulen el cicle cel·lular, amb el tractament hormonal letrozol, té una eficàcia similar a la quimioteràpia en el context neoadjuvant, és a dir, quan s'inicia abans de cap pràctica quirúrgica o de radioteràpia.

Els impulsors de la investigació afirmen que els fàrmacs com el ribocib, en combinació amb hormonoteràpia, han demostrat una eficàcia «extraordinària» en càncer de mama metastàtic. I afegeixen que, en aquest context, l'ús de quimioteràpia «ha deixat de ser l'opció principal», i ha quedat relegada a casos on no funciona el primer tractament.

En canvi, en pacients amb càncer de mama precoç i risc alt de recaiguda, el rol d'aquests fàrmacs biològics «encara no està definit». Però Joaquín Gavilà, cap clínic de la Fundació Institut Valencià d'Oncologia i també coinvestigador principal de l'estudi, considera que l'assaig «demostra per primera vegada que és un camí que ha de ser explorat i apunta a com s'haurà de fer».

Coralleen és el primer estudi al món que utilitza dades genòmiques en temps real per seleccionar de forma més precisa les pacients amb tumors d'alt risc. També ha estat el primer en integrar dades clíniques, patològiques i genòmiques per mesurar la resposta al tractament i demostrar que en prop de la meitat de les pacients el tractament amb ribocib i letrozol administrat durant sis mesos transforma els tumors d'alt risc de recidiva en neoplàsies de baix risc.

tracking