Diari Més

Astronomia

Arriben els Gemínids, la pluja d'estrelles més important de l'any

Es podran veure amb més intensitat les nits del 13 al 15 de desembre

Imatge dels Gemínids de l'any passat.

Gemínids, 2019, Instituto de Astrofísica de CanariasInstituto de Astrofísica de Canarias (IAC)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pluja d'estels més important de l'any, juntament amb les Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseides, arriba aquest cap de setmana. Els Gemínids assoliran el seu pic de màxima activitat les nits del 13 al 15 de desembre. Tot i això, el dia que es podran veure amb més intensitat serà la nit de dissabte a partir de les dues de la matinada.

Tal com indica el seu nom, els Gemínids es localitzen a la constel·lació Bessons, molt pròxima a la d'Orión. El factor que les diferència de la resta de pluges d'estels és que els Gemínids deuen el seu origen a un asteroide, 3200 phaeton, i no a un cometa com és habitual.L'activitat dels últims deu anys sempre ha superat 100 meteors per hora (ZHR, taxes horàries zenitals), col·locant-la en el primer lloc del rànquing anual de pluges d'estrelles.

Aquest any les regions més propícies per a gaudir dels Gemínids seran Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana o Múrcia.

Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (PAMP), Astroprades, els tarragonins podran participar en un activitat pensada per poder veure la pluja d'estels de la mà de guies astronòmics especialitzats.

Através de telescopis automatitzats els participants podran observar els planetes, els seus satèl·lits i els racons més misteriosos del Sistema Solar. L'activitat està prevista en dues sessionsper les 18 i les 19 hores i té un cost de 14,90 euros.L'observació amb telescopis d'ambdós horaris començarà a les 20 hores.

El punt de trobada és la plaça dels Arbres al carrer de la Muralla 5 de Prades. Cal reservar a través de la pàgina web d'Astroprades.

Consells per veure els Gemínids

Per veure l'última pluja d'estels de l'any cal situar-se en un lloc lliure de contaminació lumínica i clar, per la qual cosa és recomanable allunyar-se de centres urbans.

Aquest any, durant la pluja hi haurà lluna plena, fet que pot complicar la perfecta visió dels objectes menys brillants. Cal fixar la mirada en un punt del cel cap al nord-est i mantindre-la durant uns minuts per poder detectar-les.

Si algú no pot desplaçar-se en algun lloc apartat de la contaminació llumínica pot seguir la pluja a través del canalsky-live.tvel dia 14. La pluja es retransmitirà des de l'Observatori del Teide.

tracking