Diari Més

Salut

Veure la televisió, l'hàbit que més contribueix a l'obesitat infantil

Segons l'estudi, aquells nens que amb quatre anys són menys actius i estan més apegats al televisor mostren major risc de sofrir sobrepès

Imatge d'arxiu d'una nena mirant la televisió

Veure la televisió, l'hàbit que més contribueix a l'obesitat infantilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum de televisió és l'hàbit que més es relaciona amb l'obesitat infantil, segons un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha analitzat quina influència tenen cinc hàbits de vida diferents en el desenvolupament de sobrepès i obesitat durant la infantesa.

L'estudi, que publica la revistaPediatricObesity, s'ha elaborat amb dades de 1.480 nens de Sabadell (Barcelona), Guipúscoa i València, participants en el projecteINMA(Infància i Medi Ambient), una xarxa de recerca espanyola que estudia el paper dels contaminants durant l'embaràs i els seus efectes en la infància.

Les investigadores de l'ISGlobal, centre impulsat per 'La Caixa', van avaluar cinc hàbits de vida: activitat física, hores de somni, consum de televisió, ingesta de vegetals i consum d'alimentsultraprocessats.

Quan els menors tenien quatre anys, van demanar a les mares i pares que aportessin detalls sobre els hàbits dels seus fills a través de qüestionaris, i, per a mesurar l'impacte que exerceixen aquests hàbits en la seva salut, van calcular l'índex de massa corporal (IMC), el diàmetre de cintura i la pressió sanguínia de cada participant quan tenien quatre anys i quan van complir set.

«La majoria d'estudis fins ara s'han centrat en l'impacte que tenen aquests hàbits per separat, sense valorar els efectes acumulatius», ha comentatMartineVrijheid, investigadora en el programa d'Infància i Medi Ambientd'ISGlobal.

«Sabem que els comportaments poc saludables tendeixen a coexistir i interrelacionar-se entre si i per això els hem examinat en conjunt», ha afegit.

Segons l'estudi, aquells nens que amb quatre anys són menys actius i estan més apegats al televisor mostren major risc de sofrir sobrepès, obesitat i síndrome metabòlica en complir set anys.

Les investigadores també van tenir en compte el temps dedicat a altres activitats sedentàries, com llegir, pintar o fer trencaclosques i van concloure que aquestes activitats no semblen influir en l'aparició de sobrepès o obesitat.

«Quan miren la televisió, els nens veuen molts anuncis de menjar poc saludable. Això pot propiciar el consum d'aquests aliments», ha afirmat DauraRomaguera, investigadora de l'ISGlobal.

Els productesultraprocessats, com a brioixeria, begudes ensucrades o cereals refinats, són rics en sucres, sal i greixos saturats, però la seva aportació nutricional és molt baix, i, segons l'estudi, un consum elevat d'aquests alimentsals quatre anyses relaciona amb unIMCmés altals set anys.

A més, el fet d'estar enfront de la pantalla «els dissuadeix de practicar activitat física i interromp el seu temps de somni», ha afegitSilviaFernández, investigadora postdoctoral de l'ISGlobal.

Les investigadores han ressaltat que un temps de somni adequat en la primera infància és crucial per a controlar el pes més endavant.

«Segons estudis previs, el 45% dels nens no dormen les hores recomanades per dia. Això és preocupant perquè la falta de somni en la infància es relaciona amb l'obesitat», ha remarcat Fernández.

«Identificar els hàbits que fomenten sobrepès i obesitat en la infantesa pot ajudar-nos a definir estratègies preventives que evitin l'aparició d'altres afeccions cardiovasculars i metabòliques en la vidaadulta», ha conclòsRowaedhA.Bawaked, autora també de l'estudi i investigadora de l'Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques (IMIM).

tracking