Diari Més

Medi Ambient

Què és necessita per circular per Barcelona a partir de l'1 de gener?

A principi d'any, els vehicles més contaminants no podran passar per certes zones de la ciutat en dies laborables de 7 a 20 hores

Les restriccions s'aplicaran durant els dies laborables de 7 a 20 hores.

Barcelona, ZBE, Zona baixes emissions, vehicles, contaminacióAjuntament Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir de l'1 de gener Barcelona activarà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per la qual cosa els vehicles que no disposin del distintiu mediambiental no podrà circular per la zona delimitada els dies laborables de 7 a 20 hores. La mesuraté com a objectiu lluitar contra la contaminació de l'aire causada pels vehicles de motor i per a protegir la salut de les persones.

Aquesta àrea protegida de més de 95 quilòmetresengloba els municipis de Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i el barri deVallvidrera, el Tibidabo i els Planes), l'Hospitalet de Llobregat,SantAdrià del Besòs ipartsd'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. La ZBE no comprèn ni la ronda de Dalt i ni la Litoral, per la qual cosa els vehicles sense adhesiu podran circular-hi.

Els turismes, les motos, els ciclomotors i els vehicles lleugers de tres o quatre rodes sense distintiu no podran circular dins de l'àmbit de laZBE en l'horari marcat. De nit, els caps de setmana i els dies festius tots els vehicles estaran autoritzats a circular. Hi haurà un període d'adaptació a la normativa de tres mesos (gener-abril).

Distintiu ambiental

LaDirecció General de Trànsitha establert una classificació del parc de vehiclesamb l’objectiu de discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient. Aquest sistemaestableixcinc categoriesde vehicles, segons el seu potencial contaminant: B, C, Eco, Zero emissions o sense etiqueta.

Els conductors poden consultar quin distintiu és el que necessiten a través de pàgina web Qualitat de l'aire o a la de la DGT introduint el número de matrícula. L'etiqueta es pot adquirir a les oficines de Correos, a través de gestories autoritzades o en tallers autoritzats de Barcelona. Té un cost de 5 euros.

Segons la DGT, la col·locació del distintiu en un lloc visible és voluntària. Tot i això, es recomana posar-la a la part inferior dreta del parabrises del cotxes i a la part frontal en el cas de les motos.

Vehicles vetats

Els vehicles afectats per aquesta restricció, als quals no se'ls donarà el distintiu ambiental per ser massa contaminants són: els turismes de gasolina anteriors a Euro 3 (majoritàriament matriculats abans de l'any 2000); els dièsel anteriors a Euro 4 (majoritàriament matriculats abans de 2005/2006); i motocicletes, ciclomotors i vehicles lleugers anteriors a Euro 2.

Els vehicles per persones amb mobilitat reduïda (VPMR), serveis d'emergèncie i serveis esencials estanexempts de disposar de l'adhesiu.

En cas de tenir una urgència, aquests vehicles contaminants podran gaudir d'una autorització diària (24 hores) per a circular dins de laZBE. Serà necessari que prèviament estiguin donats d'alta en el Registre metropolità de vehicles estrangers i altres autoritzats en lesZBEde laAMBi que, a més, sol·licitin l'autorització abans de les 23.59 hores del dia anterior al dia en què vulguin circular. Podran autoritzar-se fins a deu dies a l'any.

Controls

La ZBE i les vies d'accés compten amb senyalització vial que indica la delimitació, quins vehicles poden circular i en quins horaris. Per controlar que hi circulin els vehicles permesos hi haurà més de 70 càmeres de lectura de matrícules en diferents punts de la ciutat, tan als accessos com a l'interior.

Les restriccions afecten un total de 50.000 vehicles i es preveu que en quatre anys deixin de circular 125.000 vehicles contaminants.

Multes

A partir de l'any 2020, les sancions per incompliment de la normativa establerta en l'ordenança de laZBEpoden anar de 200 a 999 euro en el cas de turismes, motos, ciclomotors i vehicles lleugers de tres o quatre rodes. En el cas de furgonetes, camions, autocars i autobusos l'import serà de500 a més de 1.800 euros, segons si es tracta d'una sanció lleu, greu o molt greu.

Tot i així, s'estableix un període d'adaptació a la normativa de tres mesos (gener-abril). En cas de reincidència, les sancions poden incrementar-se un 30% respecte a la seva quantia mínima.

tracking