Diari Més

Política

Vilalta veu «molt difícil» arribar a un acord amb el PSOE abans del 19 de desembre

La secretària general adjunta d'ERC afirma que activar la via política implica «desactivar la via repressiva»

Primer pla de perfil de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una roda de premsa del 18 de novembre de 2019

Marta Vilalta (ERC): «s'ha de negociar amb els enemics»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que és «molt difícil"» que hi hagi un acord amb el PSOE abans del 19 de desembre. En una entrevista a l''Ara', Vilalta ha afirmat que tant el congrés que celebren els republicans el cap de setmana del 21 de desembre com, i especialment, el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueres afecten el calendari i que actualment s'està «lluny de l'acord». En tot cas, ha dit que caldria «un moviment molt ràpid» del govern espanyol per fer-ho possible però ha insistit que ERC no té pressa i que «l'important no és un acord ràpid sinó que sigui ferm i amb compromisos clars». D'altra banda, ha afirmat que activar la via política implicar «desactivar la repressiva».

Vilalta ha afirmat que en les negociacions amb el PSOE han pogut constatar que «van seriosament» i que «hi ha una certa voluntat d'anar avançant». Ha reconegut que no esperaven aquest escenari després de la campanya del 10-N que va portar a terme el líder socialista Pedro Sánchez però ha explicat que l'aritmètica els ha donat aquesta oportunitat. «I, per tant, l'hem d'aprofitar», ha afegit.

La republicana ha assegurat que «és possible construir un instrument per canalitzar la solució» tot i que reconeix que no es conformaran amb un intent. La secretària general adjunta ha reclamat una taula de negociació amb un compromís explícit amb quatre potes: «que sigui bilateral entre governs, que es pugui parlar de tot, que hi hagi un calendari i unes garanties de compliment».

A més, ha assegurat que cal que vagi acompanyar de desactivar la via repressiva: «Només que cessi na mica la repressió valdrà la pena. Volem que cessi del tot, però hem d'activar aquesta via política».

Sobre les discrepàncies amb JxCAT, Vilalta ha assegurat que ERC va a Madrid per «pactar una solució democràtica, per posar-la al servei del país» i ha assegurat que no s'està parlant de pressupostos en les negociacions. «Nosaltres no som aquí per pactar investidures o facilitar governs sinó per ser útils i activar la taula de negociació. Si som capaços de fer-ho després ja parlarem de la resta», ha declarat.

Per últim, ha reconegut que els agradaria «una votació coordinada i consensuada» de l'independentisme.

tracking