Diari Més

Salut

Els nutricionistes proposen atendre pacients en els ambulatoris una vegada per setmana

Una mesura pensada per reduir des de l'Atenció Primària les elevades xifres d'obesitat entre la població

L'obesitat tr5actada des de l'Atenció Primària és la proposta dles nutricionistes i dietistes.

Els nutricionistes proposen atendre pacients en els ambulatoris una vegada per setmanaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nutricionistes i dietistes demanen integrar-se en els equips d'Atenció Primària per a reduir les elevades xifres d'obesitat que es registren i proposen acudir una vegada a la setmana als centres de salut per a atendre els pacients als quals el metge de família els ha detectat excés de pes.

La incorporació del dietista-nutricionista en l'Atenció Primària és una proposta estudiada minuciosament per un grup d'especialistes en un document cientificotècnic, que presentaran als responsables de Sanitat per a la seva presa en consideració.

L'informe, en el qual s'avalua com disminueix la despesa sanitària amb la intervenció d'aquests professionals sanitaris en la medicina familiar, està rubricat per les doctores del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya IsabelMegías-Rangil, Patricia Casas-Agustenchi NancyBabio, presidenta de l'organització col·legial.

Les autores de l'informe, que fan una revisió exhaustiva de l'evidència científica que existeix fins avui, recomanen la incorporació d'aquests experts als centres de salut de manera esgraonada i que es garanteixi que hi hagi un dietista-nutricionista per cada 20.000 targetes sanitàries.

Babiososté que «no fa falta que hi hagi un especialista en cada centre», perquè, a més, al seu judici, «és inviable econòmicament», però per a fer front a l'obesitat, sobretot la infantil, seria positiu que una vegada en setmana acudís als ambulatoris un nutricionista per a atendre els casos que els remeti el metge de família.

Redundaria en beneficis «clínics i econòmics», perquè, segons l'experta, per cada euro invertit en tractament dietètic es produeix un estalvi de sis euros en medicaments, visites mèdiques i en atenció hospitalària, i aquests diners multiplicats per la quantitat de pacients que poden arribar a tenir problemes d'obesitat dóna «un número molt important».

Els últims estudis sobre obesitat de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estimen que la intervenció d'aquests professionals en l'Atenció Primària suposaria un estalvi del 500% en la despesa sanitària pública perquè s'evitarien algunes de les malalties que generen més costos.

Són les patologies relacionades amb l'alimentació, com les malalties cardiovasculars, el sobrepès, la hipertensió o el colesterol alt, patologies que poden prevenir-se amb canvis en l'estil de vida.

A Espanya, en els últims anys l'excés de pes -sobrepès i obesitat- ha augmentat (un de cada dos espanyols adults té obesitat i un de cada tres nens) i les autores de l'informe preveuen que, si la tendència actual continua, entre 2016 i 2030 es donin 3,1 milions de nous casos de persones amb aquest problema.

Això comportaria una despesa de 3.000 milions d'euros a l'any en costos mèdics directes addicionals, segons les seves estimacions, considerant aquestes despeses com la suma del cost en atenció primària i especialitzada, visites a urgències, hospitalització, analítiques o altres tipus de proves diagnòstiques i prescripcions farmacològiques.

Actualment, els costos mèdics addicionals associats a l'excés de pes suposen un 2% del pressupost sanitari, però si la tendència continua, es preveu un 16% més de casos en 2030 i un 58% més de costos addicionals directes, que podrien estalviar-se, segonsBabio, «controlant» aquestes xifres d'obesitat.

Les malalties associades a l'alimentació són les que provoquen més consultes en Primària i que generen també una major despesa farmacèutica (en 2017 va ser d'una mica més de 300 euros per usuari estan relacionades amb l'alimentació).

Les classes desfavorides són les que més les pateixen i en les quals és més freqüent l'excés de pes i les patologies associades, segonsBabio.

Però a més a Espanya se succeeixen dos extrems: d'una banda, som el segon país, per darrere del Japó, amb major longevitat i es preveu que en 2035 serem el primer, i, per una altra, existeix un greu problema d'obesitat infantil i això fa que les malalties cròniques associades s'avancin.

«Així, el sistema sanitari no s'aguantarà», adverteix l'especialista, qui incideix en la importància de reestructurar l'Atenció Primària, «el nivell més adequat per a assumir la major part de les activitats preventives, inclòs el consell dietètic», per a frenar el problema.

tracking