Diari Més

Mobilitat

La DGT regula la circulació de patinets elèctrics: ni per la vorera, ni amb auriculars

A més, han fixat multes de fins a 1.000 euros per les persones que no segueixin la normativa

Primer pla d'uns peus sobre un patinet elèctric. (

patinet elèctric, tarragona, empentaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha publicat una instrucció provisional per a aclarir les normes de circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), entre ells els patinets elèctrics, i evitar així la confusió que encara existeix entre ajuntament, usuaris i policies.

«La regulació formal d'aquests vehicles es troba actualment en fase de tramitació i el que busquem amb aquesta instrucció és aclarir i donar seguretat mentre s'aprova el nou Reglament General de Vehicles», ha assegurat a EfeJavierVillalba, subdirector de Normativa de laDGT.

Com que no es necessitacap autorització administrativa ni assegurança obligatòria, s'estan comprantVMP«que en realitat no ho són i, per això, volíem aclarir els requisits tècnics que determinen a aquests tipus de vehicles», ha afegit Villalba.

«Si es posen en circulació aparells que aparentment ofereixen prestacions superiors a unVMPi no compleixen els requisits del Reglament europeu, aquests vehicles no poden circular per les vies objecte de regulació, als seus conductors se'ls denunciarà amb una sanció de 500 euros i es procedirà a la immobilització i dipòsit d'aquest», subratlla Trànsit.

Per a posar en coneixement dels usuaris i dels policies de trànsit, la instrucció recull en cinc punts les normes que han de seguir els conductors delsVMP:

  • Estan obligats a sotmetre's a les proves d'alcohol i drogues. Les sancions per aquesta infracció oscil·len entre els 500 i 1.000 euros. I si donen positiu, elVMPs'immobilitzarà.
  • Està prohibit usar el telèfon mòbil o auriculars quan es condueixen. La multa per infringir aquesta norma és de 200 euros.
  • No poden circular per voreres i zones per als vianants. La sanció és de 200 euros, amb els matisos que incorporin els ordenances municipals.
  • Només podrà viatjar una persona, la que el condueix. Si elVMPtransporta a dues persones, la multa és de 100 euros.
  • Es considerarà negligència quan es realitzi conducció nocturna sense enllumenat ni peces o elements reflectors. La sanció és de 200 euros.

A més, la instrucció recorda que, a l'espera que es reguli en el Reglament de Circulació, si les ordenances municipals obliguen a l'ús de casc, la seva no utilització es multa amb 200 euros.

Amb aquesta instrucció, laDGTha volgut acabar amb la confusió que hi ha actualment entorn delsVMP, ja que encara que existeix una regulació europea oficial de 2013 sobre l'homologació d'aquests vehicles, les normes de circulació encara estan sent tramitades.

Villalba ha assenyalat la importància que els usuaris d'aquests vehicles coneguin els seus drets i obligacions. «Han de saber els riscos, igual que si portessin un cotxe», ha postil·lat.

tracking