Diari Més

Alimentació

Menjar ultraprocessats quatre vegades al dia augmenta 62% el risc de mort

Els experts demanen evitar els cereals ensucrats, els embotits o les sopes de verdures deshidratades

Imagen de archivo de varios alimentos ultraprocesados

Menjar ultraprocessats quatre vegades al dia augmenta 62% el risc de mortEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La brioixeria industrial, les begudes gasoses -incloses les 'lights'-, els cereals ensucrats, les sopes de verdures deshidratades, els derivats carnis o embotits són alimentsultraprocessatsl'abús dels quals està associat a un major risc de patir malaltia cardiovascular, càncer i mort prematura. En concret, consumir més de quatre racions diàries s'associa amb un augment del 62% en el risc de mortalitat per totes les causes analitzades -càncer, cardiopaties i altres malalties-.

Aquesta és la principal conclusió de sengles estudis, un d'ells amb dades espanyoles, que es publiquen en la revistaBMJ(BritishMedicalJournal) i en els quals els seus autors demanen urgentment polítiques que limitin la seva ingesta per a evitar problemes de salut.

Aquests aliments són formulacions industrials elaborades a partir d'ingredients refinats (sucre, midons, olis vegetals, sal) o sintetitzats (greixos 'trans', proteïna hidrolitzada, additius), i no contenen cap aliment sencer recognoscible; si un producte té més de cinc ingredients, probablement ésultraprocessat.

Els dos treballs que ara es publiquen són observacionals i, si bé no estableixen causalitat, són importants perquè aprofundeixen en estudis anteriors que ja havien conclòs la relació entreultraprocessatsi majors riscos d'obesitat, colesterol alt, pressió arterial alta, depressió i alguns tipus de càncer, segons els seus autors.

El següent pas serà, a través d'assajos clínics, analitzar com es produeix en concret aquest mal a la salut i esbrinar, per exemple, si canvia el microbioma intestinal de manera que pugui pertorbar l'equilibri energètic, informa la revista en una nota. Els investigadors que han treballat en aquests dos treballs són de centres espanyols, francesos i brasilers.

La catedràticaMairaBes-Rastrollo, de la Universitat de Navarra, lidera un d'aquests estudis, en el qual han participat 19.899 espanyols procedents del ProjecteSUNamb edats de 20 i 91 anys (12.113 dones i 7.786 homes); a aquests se'ls ha fet un seguiment durant una mitjana de deu anys.

En aquest període, van emplenar dos qüestionaris d'avaluació dietètica amb 136 aliments (un 25%ultraprocessats), i cada dos anys van ser sotmesos a un seguiment recolzat en diverses preguntes mèdiques, explica a Efe Bes-Rastrollo, també adscrita alCIBEROBN(Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició).

Els investigadors van avaluar així les possibles associacions entre la ingesta d'alimentsultraprocessatsi el risc de mort per diferents causes, com a càncer o malalties cardiovasculars. Els resultats mostren que un major consum d'aquesta mena de productes, en més de quatre racions al dia, està vinculat amb un augment del 62% en el risc de mortalitat per totes les causes analitzades -càncer, cardiopaties i unes altres-, en comparació amb un menor consum, menys de dues racionsd'ultraprocessatsper dia.

Per cada porció diària addicional d'alimentsultraprocessats, el risc de mortalitat s'incrementa en un 18%. De la mostra que va participar en aquest estudi, van morir 335 durant el seguiment mitjà de 10 anys i la principal causa de mort va ser per càncer, seguida de malaltia cardiovascular, assenyala Bes-Rastrollo.

A més, el treball constata que aquelles persones que van ingerir una major quantitat d'aquests aliments tenen un índex de massa corporal per sobre del saludable, són fumadors, passen més hores davant del televisor i, en general, són més sedentàries, a més de tenir un historial familiar de malaltia cardiovascular, diabetis, hipertensió, càncer o depressió.

Aquesta informació es va tenir en compte a l'hora d'analitzar els resultats d'aquest estudi, finançat per l'Institut de Salut Carlos III. El segon treball està liderat per científics francesos i brasilers i aquesta vegada se centra no en les morts, sinó en la possible relació entre risc de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars i consum de productesultraprocessats.

Els resultats es basen en 105.159 adults francesos (21% homes) i en les reposades a sis qüestionaris per a mesurar la ingesta habitual de 3.300 aliments diferents; també el seguiment es va fer durant una mitjana de deu anys.

Segons aquest treball, incrementar en un 10% la ingesta d'aquesta mena de menjar està vinculat a «taxes significativament altes» de malalties cardiovasculars en general, cardiopaties coronàries i malalties cerebrovasculars -12% més, 13% i 11%, respectivament).

tracking