Diari Més

La situació a Catalunya va influir en el vot de 43,9% espanyols el 10-N, segons el CIS

A Catalunya la xifra augmenta fins al 65%

Pla detall d'una papereta pel Congrés entrant a l'urna, el 10 de novembre de 2019.

eleccions, urnes, política, 10-N, govern, sobreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 46,9% dels espanyols assegura que la situació a Catalunya va influir en la seva decisió d'anar a votar o no i per qui fer-ho a les eleccions generals del 10-N, segons el darrer baròmetre de novembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). I el 54,6% dels enquestats diu que no hi va influir. Les enquestes es van realitzar abans del 10-N, concretament, entre el 28 d'octubre i el 9 de novembre, quan ja s'havia fet pública la sentència del procés. Pel que fa als enquestats catalans, un 65% diu que la situació a Catalunya sí que afecta al seu vot i un 33,6% assegura que aquest factor no hi influeix. Segons la mateixa enquesta, l'atur continua sent el principal problema dels espanyols i la independència de Catalunya se situa en quart lloc, per darrere dels polítics i l'economia.

Del 43,9% dels espanyols que asseguren que la situació a Catalunya influeix en el seu vot, un 60'1% diu que aquest factor va reforçar la seva intenció de votar el partit pel qual ja pensaven votar. I un 17% diu que la situació a Catalunya els va incentivar a votar perquè tenien dubtes o pensaven no votar.

D'altra banda, sobre els motius del vot el 10-N, un 37'3% dels enquestats diuen que van anar a votar per evitar la victòria de les dretes i només un 4,2% assegura que a l'hora de votar té en compte la fermesa amb què els partits afronten la situació a Catalunya.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el candidat i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és el més sincer, moderat, fiable i el més preparat per governar, segons els enquestats. Pel que fa als líders polítics més dialogants i disposats a arribar a acords hi ha un empat tècnic entre Sánchez i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias. En canvi, els enquestats creuen que el més agressiu és el líder de Vox, Santiago Abascal. Així ho diu el 42,4% dels enquestats.

En l'enquesta del CIS, el 76,1% diu que Sánchez dona poca o cap confiança però la opció del líder del PSOE com a pròxim president del govern espanyol és la més escollida pels enquestats. Ho prefereix un 27% mentre que la segona opció és el líder del PP, Pablo Casado, amb el 13%.

La meitat dels enquestats, un 51%, considera que la gestió del govern del PSOE és dolenta o molt dolenta però un 40,4% creu que un govern del PP ho faria pitjor.

tracking