Diari Més

Salut

Descobreixen una nova malaltia pulmonar greu causada pel 'vapeig'

La nova patologia presenta uns símptomes similars als de la bronquiolitis obliterant

Cigarrillo electrónico

Cómo dejar de fumar por medio del vapeo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'investigadors canadencs ha anunciat el descobriment que consideren que és un nou tipus de lesió als pulmons causat pel 'vapeig' amb cigarretes electròniques i que és similar a la bronquiolitis obliterant. La malaltia és diferent de les lesions per l'ús de productes de 'vapeig', conegudes com a 'evali', recentment detectades als Estats Units, han dit els investigadors canadencs.

La recerca, que ha estat publicada per la revista de l'Associació Mèdica Canadenca (CMAJ), està basada en un adolescent de 17 anys que és usuari diari de cigarretes electròniques i THC (el principal psicoactiu del cànnabis), qui va desenvolupar una tos persistent, la qual cosa va obligar a la seva hospitalització.

La condició del pacient va empitjorar a l'hospital i va haver de ser col·locat en suport vital amb unes lesions pulmonars similars a una bronquiolitis obliterant, popularment coneguda com a «pulmons de crispeta» perquè s'ha observat en treballadors exposats a diacetil, un producte químic emprat com saboritzant a les fàbriques de crispetes de blat de moro.

La situació del jove es va agreujar de tal manera que els metges el van referir a un centre de trasplantaments davant la possibilitat que necessités un doble trasplantament de pulmó.

Líquids utilitzats

Després de descartar altres causes, els investigadors canadencs van identificar com el més probable causant de les lesions del jove els líquids utilitzats per a proporcionar sabor als cartutxos dels cigarrets electrònics consumits per l'adolescent.

«Aquest nou model de malaltia de lesió de les vies respiratòries associat amb el 'vapeig' que provoca una obstrucció crònica sembla ser diferent de la lesió alveolar que caracteritza als recents casos d''evali' als Estats Units i set casos confirmats o probables al Canadà», ha afirmat la doctora KarenBosma, una de les investigadores.

Els autors de la recerca afegeixen que «aquest cas de bronquiolitis aguda mortal va suposar un desafiament de diagnòstic i terapèutic». «Donada l'extensa exposició del pacient a líquids amb sabor per a cigarretes electròniques i el diagnòstic negatiu per a altres causes de la bronquiolitis sospitem que la bronquiolitis obliterant pot haver estat desenvolupada de la mateixa forma que la dels treballadors de fàbriques de crispetes exposats a la inhalació de diacetil», van afegir.

Danys pulmonars crònics

El jove va aconseguir evitar la necessitat de sotmetre's a un doble trasplantament de pulmó però els investigadors van assenyalar que pateix danys pulmonars crònics i que encara continua recuperant-se de la seva llarga permanència en la unitat de vigilància intensiva.

Els autors de l'estudi van assenyalar que les estadístiques indiquen que uns 272.000 canadencs de 15 i 24 anys han utilitzat cigarretes electròniques en els passats 30 dies.

tracking