Diari Més

Societat

Com cobrar i repartir els premis de loteria sense problemes ni discussions

L'OCU ha creat una llista de consells i passos a seguir per gaudir del sorteig sense imprevistos

Imatge d'una

Administració loteria, bitllets, cuponsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Compartir loteria és una tradició nadalenca més. Família, amics, companys de treball, coneguts... tots compartim alguna participació comprada o regalada. Abans del sorteig tot són enhorabones. Després ve la decepció pels qui perden, l'alegria dels pocs afortunats que guanyen i, en algunes ocasions, els problemes per a repartir els guanys.

Participacions, millor per escrit

Per a evitar això del qual part i reparteix es queda amb la millor part i compartir sense embolics, té en compte aquests consells:

Un dècim de Loteria és un document al portador i, en principi, el premi el rep qui el té en el seu poder.

Si comparteixes loteria, n'hi ha prou que el dipositari del dècim el fotocopiï i lliuri a cada participant una còpia signada (amb el nom i el DNI del dipositari) en la qual s'indiqui que tal persona juga en aquest número, sèrie, fracció i sorteig, una quantitat d'euros determinada.

També se sol enviar una foto del dècim per correu electrònic o per WhatsApp. Els whatsapps poden ser una prova, sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cadascun. No obstant això, si l'altra part impugna aquesta prova per considerar que s'ha manipulat, caldria demostrar-ho.

Fins que la loteria ens separi

A vegades un membre de la parella decideix cobrar pel seu compte el dècim i no compartir els guanys. És un conflicte bastant comú en situacions de ruptura. És convenient saber que:

Si el matrimoni és de guanys, es reparteix el 50% per a cadascun.

Per contra si el règim econòmic és de separació de béns, el premi és del qual l'ha comprat, tret que es pugui acreditar que s'ha comprat a mitges.

Si et roben o perds el número...

En cas de pèrdua o robatori del dècim és fonamental denunciar-lo davant la Policia Nacional o Guàrdia Civil del lloc on va ocórrer el fet. En la denúncia has de fer constar el nombre més gran de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves —fotos o fotocòpies del dècim—, identificant clarament el document número, sèrie i fracció.

A més, cal comunicar per escrit el fet a l'organisme Loteries i Apostes de l'Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable amo.

On i com cobrar el premi?

A l'hora de cobrar un premi compartit cal identificar en el banc a cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, els bancs poden abonar el premi sencer (després de descomptar l'import pel qual es tributa) en el compte de la persona que ja és titular d'un compte en aquest banc i que després repartirà segons el convingut. El mínim pel qual es tributa s'ha elevat aquest any 2019 a 20.000 euros i, a partir de 2020, quedarà fixat en 40.000.

Mai has de cobrar-ho tot un sense identificar als altres participants, ja que en repartir-ho pot semblar que està donant els diners, la qual cosa obligaria al pagament de l'impost de donacions.

Si el premi és inferior a 2.000 euros, podràs cobrar-lo en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries. A partir d'aquesta xifra hauràs de cobrar-ho en una de les entitats bancàries col·laboradores, que pot trobar en la web de Loteries i Apostes de l'Estat. Aquests bancs no podran cobrar cap comissió, ni exigir contraprestació.

Si el dècim és compartit, cal tenir en compte que Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedeixi del mínim exempt de 20.000 euros i de 40.000 euros a partir de 2020 per cada dècim, no per cada persona agraciada. És a dir, es descompta l'impost i després es reparteix la quantitat neta entre els partícips. El premi no es declara en l'IRPF, els rendiments que generi, sí.

6 claus per a evitar problemes

  1. Guarda els teus dècims i fes fotocòpies de l'anvers i del revers.
  2. Si comparteixes dècims, fes-ho constar per escrit o en un suport durador; les paraules se les emporta el vent i en cas de conflicte no serveixen com a prova.
  3. Si encarregues o intercanviesdècimssencers, procura recollir-los i pagar-los abans del sorteig.
  4. Si es perd el número, denúncia en Comissaria i en Loteries i Apostes de l'Estat.
  5. Si el dècim s'espatlla, per exemple perquè es cola a la rentadora, cal enviar-lo a la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat, que determinarà si es pot cobrar el premi. I si està molt irrecognoscible, serà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre la que es pronunciï. En aquests casos, no intentis recompondre-ho i lliura-ho en un sobre de plàstic.

I en el pitjor dels casos... Els tribunals atenen altres proves per a dictar l'abonament del premi: el fet que ningú el reclami, l'anàlisi dels fragments, el testimoniatge del venedor...

tracking