Diari Més

Salut

Els embrions exposats a l'alcohol poden acabar desenvolupant addicció a la cocaïna

Així ho assegura un estudi del Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament de la Pompeu Fabra (UPF)

Imatge d'arxiu d'un embrió

Els embrions exposats a l'alcohol poden acabar desenvolupant addicció a la cocaïnaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un experiment amb ratolins amb exposició prenatal a l'alcohol mostra alteracions en el cervell que generen una major predisposició al desenvolupament d'addicció a la cocaïna d'adults, segons un estudi del Grup de Recerca enNeurobiologíadel Comportament de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

«En els ratolins exposats a l'alcohol durant el desenvolupament embrionari i la lactància observem alteracions en la viamesocorticolímbica, circuit cerebral que mitjana la recompensa i que pot ser la base d'una major susceptibilitat per a desenvolupar addicció a la cocaïna en l'edat adulta», explica la catedràtica de la UPF Olga Valverde.

Els investigadors van exposarratolins femellaa un protocol de consum excessiu d'alcohol durant la gestació i lactància i van analitzar després la resposta de les seves cries, una vegada en l'edat adulta, al consum de cocaïna.

La primera autora de l'article, LídiaCantacorps, ha comentat que han usat un patró amb els animals de laboratori de «consum esporàdic, però en elevades quantitats, similar al consum tipus 'atracón' prevalent en la població jove i equivalent al 'botellón'».

Els tests d'avaluació van mostrar que els animals que havien estat exposats a l'alcohol «van tenir major predisposició al consum de la droga i la seva autoadministració».

Segons l'estudi, «l'exposició prenatal a l'alcohol és la principal causa coneguda i prevenible de trastorns del neurodesenvolupament en el nounat en el món occidental», la qual cosa pot desenvolupar trastorns de l'espectre alcohòlic fetal, terme que agrupa «un gran nombre d'alteracions físiques, conductuals i cognitives» dels individus exposats a l'alcohol durant el seu desenvolupament.

El grup investigador ha decidit avaluar la influència del consum d'alcohol durant l'embaràs en l'addicció a la cocaïna per ser la segona droga il·legal més consumida a Espanya per darrere del cànnabis i ser un dels països amb major consum, «que gairebé arriba al 2% de la població», segons els investigadors.

tracking