Diari Més

Economia

L'administració «malbarata» més de 300 MEUR l'any per culpa dels furts multireincidents, segons la CEOE

La patronal aprova un manifest que demana la reforma del Codi Penal i de la Llei d'Enjudiciament Criminal

Imatge d'algunes de les joies exposades.

La Guàrdia Civil exposa joies robades en cases del Tarragonès i el Baix CampGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els furts multireincidents costen a les administracions públiques 300 milions d'euros l'any, segons estimacions recollides en un manifest aprovat per la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE). Tenint en compte les denuncies, judicis suspesos i sentencies, la patronal sosté que aquesta pràctica «és gratuïta» pels delinqüents professionals i suposa un «malbaratament» per les institucions. La patronal alerta que el ritme de denúncies es manté al voltant dels 700.000 a l'any «sense conseqüències pels delinqüents». Per aquest motiu, han aprovat un document que demana la reforma del Codi Penal i de la Llei d'Enjudiciament Criminal perquè, a partir de tres delictes de furt, s'imposi una pena de 6 a 18 mesos de presó i una ordre d'allunyament.

La CEOE denuncia que la «impunitat» de bandes organitzades que es dediquen a robar comerços s'ha incrementat després de dues sentències del Tribunal Suprem que considera que el furt és dret penal d'autor, cosa que significa que s'ha de castigar el primer furt dels següents fins a un nombre indeterminat. «La realitat avui en dia és que no existeix una eina jurídica per lluitar contra la multireincidència de menys de 400 euros», apunten.

L'organització exigeix la modificació del Codi Penal que afegeixi que quan existeixin dos delictes de furts menors de 400 euros es pugui interposar una multa i d'1 a 3 mesos d'ordre d'allunyament. I en cas d'un tercer delicte de furt, imposar una pena de presó de 6 a 18 mesos i ordre d'allunyament.

Pel que fa a la Llei d'Enjudiciament Criminal per l'Execució de Delictes Lleus, la CEOE, demana que el judici imposi una sentència quan el denunciat assisteixi al judici i que es requereixi el pagament de la multa a la mateixa sala. A més, reclamen que el condemnat hagi de pagar la sanció en 30 dies i, si no, que se substitueixi la pena de multa per un dia de presó per cada dues multes impagades.

També volen que les forces de seguretat notifiquin en persona les citacions a judici a les persones que en tinguin pendents quan les identifiquin. Per això, però, és necessari una base de dades amb tota la informació d'aquestes persones actualitzada.

tracking