Diari Més

Economia

El Banc d'Espanya defensa elevar l'edat de jubilació per assegurar el sistema de pensions

El director general creu que s'haurà de començar a estalviar abans i diversificar les fonts

Edifici del Banc d'Espanya a la plaça de Cibeles.

Banc Espanya Cibeles, MadridEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d'Espanya defensa que «té sentit» allargar l'edat de jubilació per assegurar el sistema de pensions, del qual es necessita definir les «preferències socials» sobre el grau de generositat i després dissenyar un esquema de finançament «automàtic i suficient».

El director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce, ha demanat, a més, a la banca que dissenyi productes que permetin transformar l'estalvi immobiliari en actius més líquids perquè la gent gran pugui complementar les seves rendes en el moment de la jubilació i els ha instat que informin amb claredat sobre aquests productes.

El Banc d'Espanya «no té res a dir» sobre les preferències socials entorn del sistema de pensions, perquè «és un tema polític», però una vegada que es fixi el model cal disposar elsmecanismes automàticsque el financin de manera duradora i configurar un sistema més «transparent i més previsible».

«No tenim una sistema favorit», ha dit Arce, qui s'ha preguntat si té sentit treballar «una micaa més (més anys abans de la jubilació) quan l'esperança de vida és molt més alta. Possiblement sí».

Una vegada quees defineixi el grau de generositat del sistema públic de pensionscaldrà establir els recursos que permetin tancar la bretxa entre ingressos i despeses, que ara se situa en el 1,5% el PIB, encara que en aquest assumpte l'acord entre generacions i entre opcions polítiques és «difícil».

El director general ha defensat lacontributividaddel sistema, que ha de sermés «transparent i previsible», de manera que els ciutadans sàpiguen amb temps suficient i amb claredat quines seran les seves obligacions i els seus drets.

A més, ha apel·lat al sector financer a desenvolupar productes «responsables i competitius» per convertir en líquid l'estalvi de les famílies, que està sobretot en el sector immobiliari.

«No hi ha gens patològic a invertir en habitatge»,ha dit Arce, però es donen unes «bones circumstàncies» perquè el sector financer desenvolupi aquest tipus de productes i els comercialitzi adequadament, perquè es tracta de clientela d'edat més avançada a la qual cal donar informació «clara».

La presidenta de la patronal asseguradora,UNESPA, Pilar González de Fruits, ha demanat que s'estenguin els sistema pseudo obligatoris de plans de pensions, amb aportacions del treballador i de l'empresa, semblant al model britànic, i amb bonificacions fiscals que els facin atractius.

Al seu parer, calaugmentar les taxes d'estalvi, començar a estalviar abans i diversificar les fonts, a més d'explicar «amb transparència» els efectes futurs de la falta de decisions en aquest sentit.

El president de lapatronal dels fons d'inversió,Inverco,Ángel Martínez-Aldama, ha demanat al Govern que constitueixiun comitè d'experts internacional que ofereixi solucionsperquè després el Parlament decideixi, que demani a l'OCDE una anàlisi del sistema espanyol i que determini la taxa de substitució (el que representa la pensió sobre l'últim salari actiu).

En aquest punt, ha recordat que Espanya té una de les taxes de substitució més altes del món, la qual cosacompromet la sostenibilitat del sistema, que a més requereix d'incentius fiscals.

tracking