Diari Més

Salut

La combinació de medicaments que podria acabar amb el càncer de pàncrees

Aquest és un dels càncers més mortals

Imatge d'arxiu

La combinació de medicaments que podria acabar amb el càncer de pàncreesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics delSanfordBurnhamPrebysMedicalDiscoveryInstitute, a Califòrnia (els Estats Units), han identificat una combinació de dos compostos anticancerígens que redueixen els tumors de pàncrees en ratolins, i han recolzat aquestes troballes amb una avaluació immediata dels medicaments en un assaig clínic, segons publica la revistaNatureCellBiology.

Les versions dels compostos, aprovades per l'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA), s'usen avui per a tractar certes leucèmies i tumors sòlids, inclòs el melanoma.

«La trista realitat és que, en l'actualitat, la teràpia contra el càncer de pàncrees està endarrerida, ja que no existeix un tractament efectiu per a aquests tumors», admetZe'evRonai, professor del Programa d'Iniciació i Manteniment de Tumors deSanfordBurnhamPrebysi autor principal de l'estudi.

«El nostre estudi identifica una possible combinació de tractament que pot provar-se immediatament contra aquests tumors agressius -afegeix-. Ja ens estem reunint amb oncòlegs de la Universitat de Salut i Ciència d'Oregon per a discutir com avançar aquest descobriment en l'avaluació clínica».

Un dels més mortals

El càncer de pàncrees és un dels càncers més mortals. Sovint és difícil de diagnosticar perquè els símptomes, com el dolor a l'abdomen, la pell i els ulls grocs i la pèrdua de pes, generalment no ocorren fins que la malaltia està avançada. Menys del 10 per cent de les persones amb càncer de pàncrees segueixen amb vida cinc anys després.

En l'estudi, els científics van fer servir un medicament anomenat L-asparaginasa per matar de fam als tumors pancreàtics d'un nutrient clau,l'asparagina, un aminoàcid requerit per a la síntesi de proteïnes.

En lloc de morir, van descobrir que el tumor activava una via de resposta a l'estrès que permetia a les cèl·lules canceroses produir asparagina per si mateixes. Després, els científics van tractar als ratolins amb un segon medicament que va bloquejar la via de resposta a l'estrès i va reduir el tumor pancreàtic.

La L-asparaginasa està aprovada per l'FDAper a tractar certes leucèmies mentre el segon fàrmac, un inhibidor deMEK, està aprovat per al tractament de tumors sòlids, inclòs el melanoma, un tipus de càncer de pell.

«No hi ha una sola bala màgica»

«Aquesta recerca estableix les bases per a la inhibició del creixement del tumor pancreàtic mitjançant un atac sinèrgic combinat basat en la restricciód'asparaginai la inhibició de la senyalització deMAPK», diuEytanRuppin, autor de l'estudi i cap de la Biblioteca de Ciència de Dades del Càncer en l'Institut Nacional del Càncer, part dels Instituts Nacionals de Salut (NIH).

RosalieC.Sears, professora de la Universitat de Ciències i Salut d'Oregon,afegeix que «és clar que no trobarem una sola bala màgica que curi el càncer, sinó que necessitarem diversos medicaments que es dirigeixin a múltiples vulnerabilitats. Aquest estudi identifica un tractament dual prometedor per al càncer de pàncrees: un dels càncers més mortals, i espero veure aquests medicaments provats en pacients», assegura.

En el mateix estudi, els científics van mostrar que els dos tractaments també van reduir els tumors de melanoma en ratolins. A causa de la gran necessitat clínica insatisfeta del càncer de pàncrees, els científics han decidit enfocar-se primer en aquest càncer.

tracking