Diari Més

Cas ERO Andalusia

Griñán, condemnat a 6 anys de presó i Cháves i Álvarez, a 9 d'inhabilitació

La sentència encara és recurrible davant el Tribunal Suprem

Els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i el exdirector general de Treball Francisco Javier Guerrero, al judici.

expresidents, Junta Manuel Chaves, José Antonio Griñán, exdirector general, Francisco Javier Guerrero, judici EREEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència Provincial de Sevilla ha decidit condemnar als expresidents de la Junta d'Andalusia, José AntonioGriñáni Manuel Chaves. El primer ha estat condemnat a sis anys de presó per malversació i prevaricació, i el segon a nou anys d'inhabilitació per prevaricació pel cas delsEREd'Andalusia.

La sentència encara és recurrible davant el Tribunal Suprem. Els acusats han rebut la resolució a la seu de l'Audiència Provincial entrant a la sala un en un i per ordre alfabètic segons informa Radio Sevilla. Els han lliurat unpendrivede dotze megues a cadascun. La sentència ha estat signada per les dues magistrades i el magistrat del tribunal aquest mateix matí.

L'exconseller de Presidència de la Junta GasparZarríasha estat condemnat a 10 anys d'inhabilitació per ocupació en càrrec públic en ser considerat culpable d'un delicte continuat de prevaricació; l'exconseller d'Ocupació de la Junta, Antonio Fernández, ha estat condemnat a, 7 anys i 11 mesos i un dia de presó i inhabilitació de 19 anys, sis mesos i un dia.

L'exconseller d'Innovació i expresident d'IFA-IDEA Francisco Vallejo ha estat condemnat per l'Audiència de Sevilla a 8 anys de presó i a 30 d'inhabilitació per delictes de malversació de cabals públics i prevaricació en el cas delsEREde la Junta d'Andalusia.

L'Audiència de Sevilla ha condemnat a l'exconseller d'Ocupació José AntonioViera, qui va ser el que l'any 2000 va idear el sistema de pagament delsEREa Andalusia, a set anys i un dia de presó i a 18 anys i un dia d'inhabilitació absoluta pels delictes de malversació i prevaricació.

L'exdirectorgeneral d'Ocupació de la Junta, Francisco Javier Guerrero ha estat condemnat a 8 anys de presó i 20 d'inhabilitació, per un delicte continuat de malversació.

L'exministra de Foment Magdalena Álvarez també ha estat condemnada a 9 anys d'inhabilitació especial per un delicte de prevaricació en el cas delsERE. Álvarez ha estat condemnada per un delicte de prevaricació com a responsable de l'elaboració i gestió dels Pressupostos andalusos que recollien la partida que pagava les ajudes sociolaborals -mitjançant transferències de finançament de la Conselleria d'Ocupació a l'ens públic IFA, encarregat d'abonar-les-.

Aquesta partida, coneguda com 31-L, sofria cada any diverses modificacions pressupostàries peraugmentar la quantia destinada al pagament d'aquestes ajudes.

Laexviceconsellerad'Hisenda de la Junta d'Andalusia Carmen MartínezAguayoha estat condemnada aquest dimarts per l'Audiència de Sevilla a deu anys d'inhabilitació com a autora d'un delicte continuat de prevaricació i ha estat absolta del delicte de malversació, pel qual el fiscal demanava sis anys de presó; Agustín Barberá, a 7 anys i un dia de presó i 18 anys d'inhabilitació.

Jesús María Rodríguez, sis anys i dos dies de presó i inhabilitació de 15 anys i dos dies; JoséSalgueiro, 9 anys d'inhabilitació, igual que Antonio Vicente Lozano. Francisco Javier Guerrero, set anys i onze mesos de presó i inhabilitació de 19 anys i sis mesos; Juan Márquez, set anys i un dia de presó i inhabilitat per 18 anys i un dia.

Javier Aguado, 9 anys d'inhabilitació, Lourdes Medina, 8 anys i sis mesos d'inhabilitació; Juan Francisco Sánchez, 9 anys d'inhabilitació; Miguel Ángel Serrano, sis anys i sis mesos de presó així com inhabilitació durant 17 anys; Jacinto Cañete, 8 anys i sis mesos d'inhabilitació.

Queden absolts Manuel Gómez i Francisco del Río

És la decisió que ha pres l'Audiència de Sevilla després d'estudiar més de catorze mil folis de sumari i després de celebrar un total de 152 sessions de judici oral amb 21 persones en la banqueta. La Fiscalia va demanar condemnes de fins a vuit anys de presó per als acusats per delictes de malversació i prevaricació, xifrant en 741 milions d'euros la quantitat de diners lliurada en ajudes sociolaborals i d'ús de manera fraudulenta, sense passar pels preceptius controls.

En el cas de José AntonioGriñán, president de la Junta entre 2009 i 2013 i ministre de Sanitat i Treball amb Felipe González entre 1992 i 1996, la Fiscalia demanava sis anys de presó i un total de 30 anys d'inhabilitació per malversació i prevaricació, a més de l'obligació de pagar 42,1 milions d'euros. En el cas de Manuel Chaves, president de la Junta entre 1990 i 2009 i ministre en els executius de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, la petició era de 10 anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació.

tracking