Diari Més

Societat

Augmenta l'ús del cànnabis en cigarretes electròniques entre els estudiants

Aquesta continua sent la droga il·legal més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys

Imatge d'arxiu d'un usuari de cigarreta electrònica

Augmenta l'ús del cànnabis en cigarretes electròniques entre els estudiantsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys i el seu consum a través del cigarret electrònic ha augmentat tres punts en els últims dos anys, mentre que el consum de cocaïna ha aconseguit mínims històrics.

Així es recull en l'Enquesta sobre Ús de Drogues en Estudiants d'Ensenyaments Secundaris (ESTUDES) 2018-2019 de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, que es realitza cada dos anys, i que s'ha presentat aquest dimarts en roda de premsa en la qual ha participat la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions,MaríaLuisaCarcedo.

L'enquesta revela que les drogues preferides pels adolescents continuen sent l'alcohol (el 77,9% l'ha provat alguna vegada), encara que el consum diari descendeix en favor de les borratxeres (el 24,3% assegura haver-se emborratxat en l'últim mes). El segueixen el tabac (35%), el cànnabis (33%) i els hipnosedants sense recepta (6,1%).

El consum de cocaïna es desploma a mínims històrics: menys de l'1% dels joves reconeix haver-la consumit en l'últim mes.

La ministra de Sanitat ha destacat que l'enquesta té «molta utilitat per a conèixer amb precisió de què estem parlant i com s'estan comportant els joves de 14 a 18 anys», i ha manifestat que encara que la tendència al consum d'alcohol es manté estable és «encara preocupant perquè el consum intensiu, lluny de reduir-se, s'ha incrementat lleugerament».

Per part seva, la delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues,AzucenaMartí, ha advertit que el consum més gran d'alcohol està associat a una «alta freqüència de sortides nocturnes, arribar més tard a casa, fer campana o consumir altres drogues il·legals».

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida per un major percentatge d'estudiants. El consum diari continua elevat (2,3%), en tant que un 3,4% dels estudiants realitza un consum «especialment problemàtic».

El consum d'aquesta substància a través de cigarret electrònic ha augmentat passant de l'1,8% el 2016 al 5,4% en l'últim any. També es fuma amb pipes d'aigua i pipes.

Martí ha precisat que «existeix una relació directa entre percepció del risc i consum». La més elevada s'associa amb l'heroïna, la coca i l'èxtasi.

L'alcohol és la substància que es creu menys perillosa i des de 2010 persisteix la consideració que el tabac és més perillós que el cànnabis. No obstant això, el 87,5% encara pensa que consumir aquesta droga il·legal habitualment pot causar molts o bastants problemes.

Respecte a la disponibilitat, nou de cada 10 estudiants no aprecia cap dificultat per a aconseguir alcohol i tabac, principalment en bars i «pubs», supermercats i botigues de barri, i un 71% pensa que el cànnabis és fàcil d'aconseguir.

Així, al 42% li ho han ofert en l'últim any; al 8,5%, cocaïna; al 4,9%, al·lucinògens i al 4%, amfetamines.

Carcedoha manifestat la seva preocupació per l'accessibilitat al cànnabis, «una droga il·legal que no es pot banalitzar i el consum de la qual s'associa en molts casos al del tabac».

L'enquesta constata un augment de l'ús de cigarretes electròniques: gairebé la meitat dels adolescents els ha provat alguna vegada, i són més freqüents entre els homes i entre els quals fumen tabac.

L'estudi també es refereix a les addiccions sense substància i revela que quatre de cada 10 enquestats han jugat amb diners en l'últim any, més els nois que les noies, una tendència que augmenta lleugerament (dues dècimes des de 2016).

El perfil és el d'un noi de 18 anys, que ha gastat més diners en videojocs i apostes esportives.

El 22,7% (dos punts més que en 2016) ha jugat amb diners presencials l'ultimany, especialment en loteries, primitiva,bonoloto, grates i quinieles de futbol.

Les dades mostren una tendència «lleugerament ascendent» en el consumd'hipnosedantssense recepta (diazepam), amb una tendència «marcadament» superior entre les noies, principalment aquelles que han tingut conflictes familiars i han sofert assetjament en major percentatge que la resta d'estudiants, ha assenyalat Martí.

Referent a això, la ministra ha apuntat que, encara que existeixen «vies de control, la imaginació dels mercats de venda va per davant de les capacitats lleials».

Els joves també consumeixen analgèsics opioides per a col·locar-se, en un percentatge inferior al 3%, però, segonsCarcedo, cal tendir al consum zero.

Les noves substànciespsicoactivesregistren un descens (menys de l'1%), per la qual cosa el seu consum «no pot considerar-se alarmant». A més, ha augmentat el nombre d'estudiants que mai han sentit parlar d'elles (una mica més de la meitat).

Per primera vegada l'enquesta recull el consum de videojocs i assenyala que el 82,2% diu haver jugat en l'últim any. L'ús compulsiu d'internet s'ha estabilitzat en un 20%.

tracking