Diari Més

Sanitat

Un perillós bacteri que causa infeccions respiratòries ja provoca un 40% de morts

Aquest microbi s'ha fet multiresistent als antibiòtics

Imatge d'arxiu d'una dona treballant en un laboratori

Un perillós bacteri que causa infeccions respiratòries ja provoca un 40% de mortsMario Luengo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 40% de les persones vulnerables infectades pel bacteri «Pseudomonas aeruginosa», que origina afeccions respiratòries, pneumònies intrahospitalàries i altres infeccions intrahospitalàries, acaba morint perquè aquest microbi s'ha fet multiresistent als antibiòtics.

El bacteri, que és especialment greu en pacients immunodeprimits o hematològics, ha estat objecte d'una revisió sistemàtica sobre la seva epidemiologia i tractament per part d'especialistes de l'Hospital del Mar de Barcelona per encàrrec de l'AmericanSocietyforMicrobiology.

Aquesta societat americana ha reconegut l'alt grau d'experiència dels professionals de l'Hospital del Mar en les infeccions per PseudomonesAeruginosa resistent als antibiòtics, una de les amenaces més grans per a la salut, segons l'Organització Mundial de la Salut.

La revisió de tots els articles publicats sobre aquest bacteri l'han fet professionals del Servei de Malalties Infeccioses i del Servei de Farmàcia de l'Hospital de la Mar, i es converteix, segons els seus autors, en un «manual de treball» per a combatre la seva extensió.

La recerca, que publica la revista «ClinicalMicrobiology

Reviews» i en la qual ha col·laborat l'Hospital Són Espases de Palma i l'Hospital Sant Pau de Barcelona, demostra que el bacteri té, de manera intrínseca, gran capacitat per a desenvolupar mecanismes de resistència.

«Els mecanismes de resistència de la Pseudomones

Aeruginosa són especialment difícils d'afrontar, freqüents, combinats i molt complexos», segonsJuanPabloHorcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Mar.

El bacteri té capacitat per a modificar la seva estructura cel·lular per a evitar que els antibiòtics travessin la paret cel·lular, poden expulsar principis actius o activar enzims que els inactiven.

També pot originar infeccions respiratòries, pneumònies intrahospitalàries i altres infeccions, que poden ser molt greus en pacients immunodeprimits o hematològics provocant el queHorcajadaanomena «la tempesta perfecta».

«Els malalts s'estan quedant sense antibiòtics, i fer un tractament el més optimitzat possible implica conèixer tot el que s'ha publicat, quina és l'evidència científica sobre el tractament en una època en la qual no es fabriquen nous antibiòtics», ha subratllatHorcajada.

El treball ha analitzat els mecanismes de resistència d'aquest bacteri, la seva distribució en el món i el seu impacte clínic i els tractaments existents.

Segons la revisió, aquest bacteri té presència en els cinc continents i en tots els països europeus, i a Espanya, a més, es troben els tres subtipus de més risc.

La recerca ha revelat que les infeccions per Pseudomones

Aeruginosa multiresistents suposen entre el 10 i el 25% de totes les infeccions perPseudomones,però en alguns països, com a Grècia, poden arribar al 60% dels casos.

Actualment, les línies de recerca se centrenareactivar tractaments ja descartats o en noves opcions i combinacions, i, encara que hi ha dos nous fàrmacs (ceftolozonane/tazobactam iceftazidime-avibactam), el treball adverteix que «hi ha microorganismes que ja han generat resistències».

tracking