Diari Més

Mobilitat

L'INE comença a rastrejar els mòbils dels ciutadans en mig de la polèmica

L'INE sufragarà amb mig milió d'euros a Telefónica, Vodafone i Orange per desenvolupar aquest treball

Imatge d'arxiu d'un telèfon mòbil.

Els Mossos alerten d'una estafa per desbloquejar el mòbil després de robar-te'lCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha començat l'estudi dels desplaçaments dels espanyols a partir de les dades dels seus telèfons mòbils, un treball que efectuarà en vuit dies repartits entre els mesos de novembre i agost i que ha suscitat recels entre els consumidors.

L'objectiu és analitzar els desplaçaments durant quatre dies laborals de novembre, del 18 al 21; un diumenge, el 24 de novembre; un festiu, el 25 de desembre; i dos dies d'estiu, el 20 de juliol i 15 d'agost, també festiu.

L'INE sufragarà amb mig milió d'euros aTelefónica, Vodafone i Orange per desenvolupar aquest estudi que ha despertat certes suspicàcies encara que les companyies diuen respectar plenament la legalitat.

L'INE únicament rebrà informació sobre quants dispositius hi ha en cada «cel·la» en què la que s'ha dividit el territori nacional, sense que les operadores ofereixin cap informació sobre de quins números es tracta o de qui són els titulars.

Amb la informació recaptada, l'INE podrà analitzar aspectes com quins són els desplaçaments més habituals en el dia a dia, quins moviments són més comuns en vacances o mesurar millor la despoblació en el món rural.

«Amb aquests recomptes, per àrees d'uns 15.000 habitants de mitjana, es podrà saber quants telèfons estan funcionant en una àrea a una hora i a una altra, però res més», segons va informar l'INE el passat 29 d'octubre.

Aquesta és una de les primeres incursions conegudes de l'INE en l'àmbit del «bigdata», que consisteix a aprofitar els avanços tecnològics per a combinar ingents quantitats de dades i extreure d'ells informació útil.

Les operadores implicades també han precisat que la cessió d'aquestes dades no vulnera la legislació vigent.

Davant el desenvolupament d'aquest treball, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha demanat a l'INE informació sobre els protocols establerts amb les operadores per a la utilització de les dades.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja va advertir a Efe el passat 29 d'octubre que la localització d'un telèfon mòbil és per si mateixa una dada personal, segons el Reglament General de Protecció de Dades, per la qual cosa el fet que les dades siguin «anonimitzades» no seria suficient i caldria garantir que «s'estudien de forma agregada».

Telefónicava aclarir llavors que «la normativa de Protecció de Dades no resulta d'aplicació a la informació anònima inclusivament amb finalitats estadístiques o de recerca».

«L'anonimització de les dades amb finalitats estadístiques o de recerca és un tractament lícit emparat pel marc jurídic vigent, tant en matèria de protecció de dades com de serveis de telecomunicacions», va afegir.

Igualment, Orange va explicar també a Efe que el procésd'«anonimització» impedeix qualsevol identificació d'usuaris, amb el que «no es transfereix cap dada personal sinó atributs com a nombre de persones en una zona geogràfica».

tracking